5 anledningar att använda en låneförmedlare

När du letar efter ett lån finns det många ställen där du kan få hjälp. Du kan exempelvis gå till det lokala bankkontoret eller besöka enskilda kreditgivare på nätet.

Men visste du att du även kan använda dig av en låneförmedlare? En låneförmedlare är aktör som hjälper låntagare att hitta rätt lån och sedan förhandla fram det bästa möjliga avtalet. Dessa har ökat väldigt mycket i popularitet de senaste åren och enligt oss finns det goda anledningar till detta.

Så om du går i lånetankar och känner att du behöver lite mer information först är detta den perfekta artikeln för dig. Vi kommer nämligen att lägga fram 5 bra anledningar till att använda en låneförmedlare jämfört med att istället vända sig till en enskild bank eller långivare.

Vad är en låneförmedlare?

Men innan vi tittar närmare på de 5 skälen till varför du bör använda en låneförmedlare kan det vara bra att tydligt redogöra för vad en låneförmedlare faktiskt är ännu en gång.

En låneförmedlare är enkelt förklarat en tjänst som kopplar samman låntagare med långivare. De bästa låneförmedlare på marknaden arbetar alltid med en mängd olika långivare, vilket ger dig tillgång till att jämföra flera olika lån och på så sätt får bättre räntor.

Visst låter det smidigt att enbart behöva vända sig till en enda aktör, och samtidigt ha möjlighet att få bättre ränta på det lån man eventuellt ska ta? Ja det är du isåfall inte ensam om att tycka då detta är en väldigt central del i varför låneförmedlare ökat i popularitet.

Men nu tar vi en lite djupare till på de olika anledningarna till varför man bör använda låneförmedlare!

1. Det är gratis att ansöka

Det första skälet att använda en låneförmedlare är att det är gratis att ansöka. Du behöver inte betala för någonting, oavsett om du i slutändan väljer att ta ett lån eller inte.

Förmedlaren betalas istället av långivarna, så det finns ingen kostnad för dig. Detta innebär också att mäklaren arbetar för dig, inte för långivaren. Förmedlarna är alltid helt oberoende och vill alltid hjälpa dig hitta så förmånligt lån som möjligt.

2. Du får fler valmöjligheter

Den andra anledningen till att använda en låneförmedlare är att du får fler valmöjligheter.

Låneförmedlarna arbetar med många olika långivare, så att du får tillgång till en mängd olika låneförslag. Det innebär att du kan jämföra flera olika lånealternativ och hitta det som passar dina behov bäst.

3. Du sparar mycket tid

Det tredje skälet till att använda en låneförmedlare är att du sparar mycket tid.

Med hjälp av en låneförmedlare behöver du endast skicka in en låneansökan. Förmedlaren vidarebefordrar sedan din information till långivarna, som avgör om du kan få ett lån från dem eller inte, och återkommer sedan med låneförslag om du uppfyller kriterierna.

Rent konkret innebär detta att du inte behöver lämna in flera ansökningar själv och tillbringa timmar med att fylla i formulär för varje långivare. I stället gör förmedlaren allt detta arbete åt dig!

4. Det är väldigt enkelt

Den fjärde skälet att använda en låneförmedlare är att det är väldigt enkelt och smidigt.

Från början till slut har förmedlingsprocessen bara fyra steg: hitta en låneförmedlare som du gillar, lämna in dina uppgifter och information om din ekonomi och vilket lån du söker, få erbjudanden från långivare och välj sedan ett av långivarnas erbjudanden.

När du gjort detta betalas pengarna ut till ditt konto.

5. Din kreditvärdighet påverkas inte negativt

Det femte och sista skälet till att använda en låneförmedlare är att din kreditvärdighet inte påverkas lika mycket negativt av att ansöka om lån via dessa aktörer.

När du ansöker om flera lån på egen hand kommer långivarna att kontrollera din kredithistorik för varje ansökan som du skickar iväg – och detta gör dem för att se hur bra din ekonomi är. Nackdelen med detta är dock att det kan försämra din kreditvärdighet, vilket i sin tur gör att du kommer få sämre låneförslag eller till och med minska chansen att du ens får ett låneerbjudande överhuvudtaget.

Men om du ansöker om ett lån via en förmedlare skickas däremot endast en ansökan och då genomförs bara en kreditupplysning. Detta innebär att din kreditvärdighet inte påverkas i samma utsträckning som om du hade gjort det själv.

Låna ansvarsfullt

Till sist vill vi bara säga att vi uppmanar dig att låna ansvarsfullt.

Med detta menar vi att du måste vara säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid så att det inte sätter igång en ond spiral för dig och din privatekonomi.


Det är nämligen så att om man inte sköter lånebetalningarna och ser till att rätt belopp kommer in i tid så är risken stor att både inkasso och Kronofogden blandas in på sikt. Detta kommer då ha många negativa konsekvenser och det är därför något man verkligen bör undvika.