Den tekniska utvecklingen har inneburit att vi numer använder mobilen som en självklarhet till kommunikation, information och dagliga påminnelser som hjälper till i det vardagliga livet.
Tekniken kring mobiltelefonen har kommit en lång väg sedan den första Motorola DynaTAC 8000X, uppfunnen av Martin Cooper år 1983. Det tog över 10 timmar att ladda batteriet, vägde 1.1 kg och priset var hisnande 30 000 svenska kronor.
Verkligheten är såklart en helt annan idag och i den här artikeln tittar vi på 5 chockerande och intressant fakta som du inte visste om mobiler i allmänhet. Vi hoppas att du tycker detta är ett spännande ämne, för det tyckte iallafall vi när vi gjorde research inför dagens artikel.
Nu sätter vi igång!
Vi tittar i mobilen cirka 110 gånger om dagen
Digitaliseringen har inneburit att våra mobiler har otroligt många fler funktioner idag jämfört när den första mobilen kom 1983. Dåtidens mobil hade enbart telefoni som syfte, dvs att ringa till exempelvis dina vänner, familj eller kollegor.
Idag använder vi våra mobiler till i stort sett allt som sköts digitalt. Människor tittar ungefär 110 gånger om dagen i sin telefon, mest mellan tiderna 17-20 på kvällen. Betalningar och shopping görs numer mestadels via mobilen och ett flertal branscher har digitaliserats för att kunna möta efterfrågan från konsumenterna.
Spelbranschen och spelbolagen är exempel på en bransch som har satsat på olika mobila lösningar för att underlätta för sina kunder. Att placera ett bet via mobilen vore helt otänkbart när den första mobilen kom ut, men idag finns möjligheten att ta upp mobilen se odds Mello eller andra aktuella evenemang direkt i mobilen. Tekniska framsteg gör underverk.
Smutsiga mobiltelefoner är vanligt förekommande
Om vi tittar på mobilen cirka 110 gånger om dagen kan man lätt föreställa sig att mobilen kanske inte alltid så ren, utan rent av äcklig.
Trots det kan vara motbjudande att tänka på visar studier att mobilen bär på 18 gånger fler bakterier än ett dörrhandtag på en vanlig toalett. Ett framtida tips kan vara att då och då använda en våtservett att torka av mobilen.
Nomofobi är rädslan att vara utan sin mobil
Visst har man kommit på sig själv att gripas av panik när man inser att mobilen inte befinner sig där den borde. Att känna i fickan o inse att mobilen saknas kan vara en hemsk känsla som många känner igen.
Numera finns det till och med en fobi som fått namnet, nomofobi – rädslan av att vara utan sin mobil. Mobilanvändandet har ökat lavinartat de senaste femton åren och mobilen är en självklarhet för de flesta, så mycket att många utvecklar ett konstant behov av en mobiltelefon och dess funktioner, t.ex. sociala nätverk osv.
3,8 miljarder människor äger en smartphone
Det finns snart 8 miljarder människor i världen och ungefär 3,8 miljarder har en smartphone. Detta innebär att 48% av jordens befolkning har en smartphone.
De vanligaste mobilmärkena är Samsung och Apple och de största marknaderna är Indien, Kina och USA. Cirka 300 miljoner nya smartphones säljs varje år till nya användare eller konsumenter som vill uppgradera till en ny- och ofta bättre smartphone.
Facebook och Youtube drar mycket uppmärksamhet
Funktionerna i dagens mobiltelefoner är otroliga och hade man berättat för människor på 80-talet när mobilen lanserades, hade de blivit chockerade över kapaciteten.
Att kunna ta upp telefonen och vara i kontakt med personer på andra sidan jorden, läsa böcker eller se sina favoritfilmer direkt i mobilen är följder av dagens digitalisering. Men trots detta visar studier att vi mestadels använder mobilen till YouTube och Facebook. År 2018 användes hela 30 % av all mobildata till dessa två applikationer.