5 saker att tänka på när du ska köpa värmehandskar

Att hålla sig varm om händerna i kallt väder är viktigt för både din komfort och din säkerhet när du är ute i naturen. Värmehandskar är ett utmärkt sätt att hålla dina händer varma även under de kallaste av dagar.

Men med så många olika typer och märken av handskar på marknaden kan det vara svårt att veta vilka som är rätt för dig. Här nedanför kommer vi att gå igenom fem saker att tänka på när du köper värmehandskar, så att du kan försäkra dig om att du blir så nöjd som möjligt med dina nya värmehandskar.

1. Bestäm vilket material ska handskarna ha

Det första du bör tänka på när du väljer värmehandskar är materialet de är tillverkade av. Handskar kan tillverkas av olika material, som t.ex. ull, läder, syntetiska tyger med mera. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar så det gäller att du väger dessa mot varandra för att avgöra vilket som är det rätta valet för dig.

Ull är exempelvis en naturfiber som både är varm och andningsbar. Det kan dock absorbera fukt, vilket innebär att det kanske inte är det bästa valet om du kommer att svettas när du bär handskarna. Läder å andra sidan andas inte lika mycket som ull, men är mer slitstarkt.

2. Hur vill du att passformen ska vara?

En annan viktig aspekt när det kommer till att välja värmehandskar är att tänka på hur de ska sitta på handen. Vill du att de ska sitta tight eller föredrar du en lösare passform?

Handskar som med en smalare passform kommer såklart vara lättare att använda om du måste utföra uppgifter som kräver fingerfärdighet, t.ex. snickra eller använda en mobiltelefon. Om du bara behöver handskarna för att värma kan en lösare passform vara bekvämare.

3. Se till att värmevantarna är vattentäta

Nästan alla värmevantar av kvalitet är idag vattentäta, men med det sagt finns det fortfarande vissa tillverkare som inte gör sina handskar vattentäta. Om du köper handskar för användning i snö eller när det bara är blött i allmänhet är det viktigt att de är vattentäta så att dina händer inte blir blöta och kalla.

Blöta händer är ett av de snabbaste sätten att få kalla händer, så det är viktigt att tänka på om du vill att handskarna verkligen ska hålla händerna varma.

4. Tumvantar eller fingervantar

Tumvantar eller fingervantar, vad är egentligen bäst? Som med mycket annat beror detta såklart på när du främst ska använda dina vantar.

Tumvantar är naturligtvis varmare än fingerhandskar, eftersom det finns mindre yta där värmen kan flyga ut. De är dock inte lika praktiska om du behöver använda fingrarna för att exempelvis göra upp en eld eller liknande.

Fingerhandskar ger dig mer rörelsefrihet, men de är som sagt inte lika varma. Om du letar efter handskar som främst är avsedda för värme är tumhandskar det bästa alternativet. Men om du vill ha handskar som du också kan använda för uppgifter som kräver viss fingerfärdighet är fingerhandskar det bättre valet.

5. Ska vantarna ha inbyggda värmeslingor eller inte?

Sist men inte minst bör du även överväga om du vill att värmehandskarna ska ha inbyggda värmeslingor eller inte. Numera har många handskar sådana slingor, vilket kan vara ett bra sätt att hålla händerna extra varma.

Naturligtvis innebär detta också att handskarna kommer att kräva batterier, så det är något du måste ta hänsyn till. Om du inte har något emot det extra besväret kan dock inbyggda värmeslingor vara ett bra sätt att hålla händerna varma även under de kallaste dagarna.