5 tips alla blivande hundägare bör känna till

Har du bestämt dig för att skaffa hund? Grattis! Hundar är underbara, lojala och kärleksfulla följeslagare. Men innan du införskaffar din nya lurviga vän så finns det några saker du bör veta för att hjälpa dem (och dig) att anpassa sig till det nya livet tillsammans.

Att skaffa hund är, vare sig man vill det eller inte, ett stort beslut och ett stort åtagande. Här är därför fem saker som alla blivande hundägare bör känna till. Vi hoppas att dagens artikel kan hjälpa dig att bli en bra hundägare som din hund trivs bra med. Men vi vill även uppmana dig att läsare vidare inom ämnet på andra ställen för att få en så komplett uppfattning som möjligt kring hur du bör vara och agera som hundägare.

1. Skaffa rätt hund för din familj

Alla hundraser är inte lika – vissa raser är bättre lämpade för familjer med små barn, medan andra kan vara bättre för mer aktiva hushåll. Det är viktigt att göra din research och hitta en hund som passar bra in i din livsstil och ditt hem.

Det är även värt att belysa att vissa hundar kräver mer motion än andra. Om du till exempel bor i en liten lägenhet är en energirik ras som en labrador retriever kanske inte den bästa valet för dig – i detta fall kan en mindre ras som en yorkshire vara ett bättre alternativ.

2. Kostnaden för att äga en hund

Hundar är inte billiga då de kräver mat, leksaker, veterinärvård med mera. Det är viktigt att ta hänsyn till kostnaderna för att äga en hund innan man att fatta beslut om att skaffa en.

Du kommer behöva att vara inställd på att betala båda fast och löpande utgifter. Hur stora dessa summor kommer adderas upp till i slutet av dagen är dock svårt att säga exakt, för det beror på flera olika faktorer, såsom rasen på hunden, vilken försäkring du har, och så vidare. Generellt sett bör du dock räkna med en kostnad på omkring 150 000 kr för din hund under hela dess livstid. 

3. Hundar kan försvinna 

Hundar har en vana att försvinna när man minst anar det. De kan springa iväg efter en ekorre eller en katt, eller helt enkelt vandra iväg om de blir uttråkade. Det är viktigt att hålla ett öga på din hund hela tiden – särskilt om du bor i ett område med trafikerade vägar.

Att investera i en GPS-tracker till din hund kan ge dig ett stort lugn och sinnesro eftersom du alltid kan hitta dem om de skulle rymma iväg någonstans. Det finns ett gäng olika GPS hund där ute på marknaden så vi rekommenderar att du kollar runt och jämför olika modeller innan du bestämmer dig.

4. Vänj din hund gradvis vid att lämnas ensam

Alla hundar behöver sällskap för att må bra, men ibland kommer du behöva lämna din hund ensam hemma – och därför är det viktigt att gradvis vänja dem vid detta. Om du ska vara hemifrån under långa perioder är det en bra idé att låta en vän eller familjemedlem ta hand om din hund eller ta med hunden till ett hunddagis.

Ett sätt att hjälpa din hund att vänja sig vid att lämnas ensam är att börja med att gradvis öka den tid du lämnar den ensam. Börja med att lämna dem i bara några minuter och öka sedan gradvis tiden när de blir mer bekväma.

En annan sak du kan göra är att skapa en känsla av rutin för din hund. Lämna dem hemma vid samma tid varje dag och kom alltid hem vid samma tidpunkt. Detta hjälper dem att veta att du alltid kommer tillbaka, och de behöver inte oroa sig för att bli lämnade ensamma.

5. Var lugn och positiv i närheten av din hund

Sist men inte minst det är viktigt att vara lugn och positiv i närheten av din hund. Hundar kan känna våra känslor och om vi är oroliga eller stressade kan de känna av det på ett negativt sätt. Försök därför att slappna av och vara positiv i närheten av din hund då det kommer att hjälpa dem att känna sig bekvämare och lugnare.

Några slutord

När du först får din hund kommer det att finnas en många saker att tänka på. Men om du tänker på de här fem sakerna kommer du att få en bra start.

Vi vill återigen slå ett slag för att du läser på mer om ämnet från andra källor för att lära dig fler saker som du bör tänka på och för att få bästa förutsättningarna för att lyckas som hundägare.