Abonnemangsfällor du måste se upp för

Nästan alla människor har idag något form av abonnemang som de betalar för varje månad. Det absolut vanligaste abonnemanget är såklart mobilabonnemanget, men det finns självklart också många andra typer av prenumerationer som också är väldigt vanliga.

Men vad händer om du råkar prenumerera på något som du inte vill ha? Eller om priset på din prenumeration plötsligt stiger? I den här artikeln listar vi några av de vanligaste prenumerations- och abonnemangsfällorna som du bör se upp för.

Den kostnadsfria provversionen som inte riktigt är gratis

Du har förmodligen sett annonserna: ”Anmäl dig till en gratis provperiod!”. Det låter bra, men i många fall är det inte riktigt gratis även om det framstår som det.

Ofta måste du ange dina betalkortsuppgifter när du anmäler dig till den kostnadsfria provperioden, och tyvärr står det i vissa av dessa abonnemangs villkor att du efter provperioden även måste betala för den kommande månaden innan du kan säga upp din prenumeration.

Så se därför till att du alltid läser det finstilta innan du registrerar dig för någon provperiod så att du slipper betala för något som du trodde skulle vara gratis.

Prenumerationer förnyas oftast automatiskt

Denna punkt hör i mångt och mycket ihop med den tidigare. För även om du hittar ett abonnemang eller prenumerationstjänst som erbjuder dig en gratis provperiod som du kan avsluta innan du behöver betala för den så kommer de flesta abonnemang förnyas automatiskt efter att provperioden har löpt ut om du skulle glömma bort att säga upp prenumerationen.

Därför är det smart att när du väl signar upp på ett abonnemang eller prenumeration att du skriver in en påminnelse till dig själv för att säga upp prenumerationen innan den förnyas automatiskt. Detta kan du göra på flera olika sätt, men förslagsvis kan du lägga in en påminnelse i din telefon eller på din dator.

Ta inte för förhastade beslut

När du är på väg att teckna en prenumeration kan det vara frestande att göra det utan att läsa villkoren eller verkligen fundera över om det är rätt beslut eller inte.

Det är dock viktigt att du tar dig tid och ser till att du fattar rätt beslut innan du tecknar något avtal. Kom ihåg att när du väl har tecknat en prenumeration eller abonnemang kommer det att kosta dig pengar – förutsatt att du inte har erbjudits en provperiod som faktiskt är helt gratis.

Skaffa för många prenumerationer och abonnemang

Vi vet alla hur lätt det är att lockas till att teckna ett abonnemang till den senaste och bästa prenumerationstjänsten som vi ser på reklamerna. Men sanningen är att vi ofta har många abonnemang som vi inte ens använder, eller som vi bara använder ibland.

Innan du tecknar ett nytt abonnemang är det en bra idé att ta ett steg tillbaka och därför utvärdera vilka abonnemang och prenumerationer som det faktiskt är du betalar för i dagsläget. Sannolikt finns det säkert något eller några abonnemang som du kan säga upp utan att det påverkar ditt liv eller din livskvalitet i någon större utsträckning.