Allt du behöver veta innan du tar ett företagslån

Funderar du på att expandera ditt företag? Isåfall kan ett företagslån hjälpa dig med detta. Företagslån kan nämligen förse ditt företag med det kapital som behövs för att investera i ny utrustning, anställa personal eller till och med expandera till nya marknader.

Det finns dock några saker du bör veta innan du ansöker om ett företagslån. I den här guiden kommer vi att diskutera grunderna för företagslån och vad som krävs för att bli godkänd. Vi hoppas att detta hjälper dig som funderar på att låna på företaget – och om du har några frågor efter att du läst klart är du alltid välkommen att höra av dig till oss!

Hur fungerar ett företagslån?

Ett företagslån är precis vad det låter som, nämligen ett lån för företag. Det är därmed inte möjligt att ta den typen av lån som privatperson – och även om detta kan tyckas vara självklart så känner vi att det är bra att ha med det mest grundläggande också.

Lånet måste såklart alltid betalas tillbaka, men hur återbetalningen sker kan variera. Innan du får ett lån skriver företaget och långivaren under ett avtal där både räntesats och betalningsplan fastställs. Dessa aspekter utgör vad företaget betalar varje månad till långivaren.

Det är en bra idé att undersöka flera olika alternativ innan du väljer en specifik bank som du vill låna pengar ifrån. Detta eftersom olika banker erbjuder olika räntesatser. Vi ska ta nu ta en närmre på detta med att jämföra, så fortsätt läs!

Jämför alltid företagslån

Som vi nämnde ovanför har olika företagslån olika räntesatser. Det bästa sättet att jämföra dessa räntor är att ta hjälp hos låneförmedlare som kan vägleda dig genom hela jämförelseprocessen.

Om du av någon anledning inte vill ta hjälp från en förmedlare kan du givetvis göra research och jämförelser på egen hand. Det förutsätter dock att du har grundläggande kunskap om vilka saker som du ska jämföra föra att kunna hitta ett så förmånligt lån som möjligt. Allt från räntesatser och återbetalningspersoner är viktiga att jämföra, samt om lånet är med eller utan UC.

Är det så att du vill hitta företagslån utan UC och samtidigt vill slippa besväret med att sköta jämförelserna helt själv så kan du använda olika onlinetjänster för att göra just detta. Dessa webbtjänster brukar vara väldigt smidiga för just detta ändamål och dessutom är de kostnadsfria för dig som användare.

Hur vet du om företaget behöver ett företagslån?

När du överväger om du ska ta ett företagslån eller inte finns det några viktiga faktorer att tänka på. För det första bör du fundera igenom syftet med lånet. Behöver du pengarna för att täcka startkostnader, utöka din verksamhet eller investera i ny utrustning?

När du vet hur du ska använda lånet kan du börja jämföra räntor och återbetalningsvillkor från olika långivare. Det är också viktigt att ta hänsyn till din nuvarande ekonomiska situation. Ta en noggrann titt på företagets intäkter och kostnader för att se om företaget realistiskt sett har råd med de månatliga lånebetalningarna. Om du är osäker på var du ska börja finns det gott om kalkylatorer på nätet som kan hjälpa dig.

Slutligen bör du vara ärlig mot dig själv om riskerna. Kan ditt företag klara av att betala tillbaka lånet om det uppstår en tillfällig nedgång i intäkterna? Om det inte ser särskilt ljust ut i en sådan situation så är företagslån troligtvis inte ett så bra alternativ.

Vad är det som avgör hur mycket företaget kan låna?

Hur mycket pengar du kan låna av en långivare bestäms av ett antal faktorer, men största påverkan har företagets omsättning och vinst samt hur framtidsutsikterna ser ut för ditt företag.

Generellt sett gäller att ju mer pengar ditt företag omsätter och gör i vinst, desto mer pengar kan du låna. Detta beror på att långivarna ser ditt företag som mindre riskfyllt om det redan tjänar pengar. Om ditt företag har goda framtidsutsikter kan du på samma sätt låna mer pengar. Detta beror på att långivarna ser ditt företag som en investering som sannolikt kommer att växa och tjäna mer pengar i framtiden.

Långivarna vill kort sagt se att du har en solid plan för hur du ska betala tillbaka lånet och att du har goda förutsättningar när det gäller att betala tillbaka i tid. Så om detta finns på plats är banker och långivare mer villiga att låna ut pengar till ditt företag.