Allt du behöver veta om flaggor

Länders flaggor har historiskt sett varit en av de främsta symbolerna för att representera länder vid internationella evenemang och inom diplomatin. Genom flaggor kan länder visa sin nationella stolthet och enighet samt sin unika historia och kultur.

Utformningen av ett lands flagga baseras ofta på något unikt med landet i fråga, t.ex. en symbol som representerar landets historia, värderingar och prestationer. Flaggans färger och mönster kan också vara betydelsefulla, där varje färg ofta har sin egen betydelse.

Flaggor används och skapas såklart i fler sammanhang än de som rör länder. Företag och organisationer har ofta egna flaggor som kan viftas i lokalerna eller användas som reklammaterial. 

Oavsett om det rör sig om flaggor för företag, länder eller organisationer så finns det en hel del saker att lära sig när det kommer till just flaggor. Och det är just detta vi ska ta en titt på i den här artikeln – så att du lär dig något nytt om detta spännande område!

Varje land har sin egen flagga

Länder använder som sagt flaggor för att representera sig själva vid internationella evenemang och i diplomatiska sammanhang. I skrivande stund finns det 193 till 223 länder, självständiga stater, självstyrande regioner utbrytarrepubliker i värden beroende på hur man räknar.

Var och en av dessa alla självstyren har sin egen flagga som används i olika sammanhang. I de flesta länder är man väldigt stolt över sitt lands flagga och ser den som en symbol för nationen.

Den svenska flaggan är en av de äldsta i världen, med anor från 1550-talet. Den utformades i slutet av Gustav Vasas tid och har sedan dess använts som en symbol för Sverige både inom och utanför landet. Vill du lära dig ytterligare om alla länders flaggor rekommenderar vi att du läser vidare hos webbplatsen Allaflaggor.nu som har bra information på området.

Det finns flaggregler i Sverige

En nations flagga bör och ska behandlas med respekt och omsorg i enlighet med den svenska flaggkoden. I Sverige har vi så kallade oskrivna regler om hur man bör hantera den svenska flaggan, till exempel när flaggan hissas eller sänks.

Några av de viktigaste oskrivna reglerna är bland annat följande:

  • Du bör inte flagga med en blekt och sliten flagga
  • När flaggan är hissad ska det vara ljust ute
  • Det får inte hissas två olika nationsflaggor på samma flaggstång
  • Vid dödsfall hissas flaggan på halv stång

Det finns skillnader mellan flaggor och vimplar

När man pratar om flaggor är det lätt att tro att flaggor och vimplar är samma saker, men detta är inte korrekt. Det finns nämligen några viktiga skillnader mellan dessa två.

En flagga är ett rektangulärt tygstycke som i regel fästs på en flaggstång eller ett annat föremål och vajar i vinden. En vimpel är är däremot en mindre version av en flagga som vanligtvis är triangulär i form. De oskrivna regler som gäller för flaggor behöver nödvändigtvis inte gälla för vimplar. Det är t.ex. okej att ha vimplar hissade på flaggstången även på kvällen och natten.

Flaggor inom marknadsföring

Som nämnts tidigare används flaggor inte bara av länder. Företag och organisationer har ofta egna flaggor som kan viftas i lokalerna eller användas inom marknadsföring.

Det finns många anledningar till att företag använder flaggor i marknadsföring och reklam. Flaggor är ögonfallande och kan användas för att fästa uppmärksamheten på ett företags produkter, tjänster eller varumärke. Dessutom kan flaggor skapa en känsla av samhörighet och lojalitet bland anställda och kunder.