Allt du behöver veta om robotgräsklippare

Det går inte att blunda för att allt fler väljer att införskaffa robotgräsklippare och överlåta gräsklippningen helt och hållet till denna smarta lilla robot.

Vissa gillar säkert att själva sköta klippningen av gräset, men för de som bara vill bli av med detta besvär kan en robotgräsklippare vara en väldigt bra investering. Medan roboten sköter klippningen kan du luta dig tillbaka och lägga din tid och energi på annat som du tycker är roligare. Hur bra låter inte detta?

Men innan du köper din egna robotgräsklippare rekommenderar vi att du lär dig lite mer om detta område. Det är också just därför vi valt att skriva den här artikeln – för faktum är ju nämligen att det finns mycket att lära sig om gräsklippning i allmänhet, och robotgräsklippning i synnerhet.

Vår målsättning med artikeln är alltså att du ska få en bättre koll på robotgräsklippare, hur de fungerar, och lite kring vad man bör tänka på när man ska köpa en robot som tar hand om gräsklippningen åt en.

Hur fungerar en robotgräsklippare?

Ja, hur fungerar egentligen robotgräsklippare och hur vet de vilket område det är de ska klippa?

Robotgräsklippare klipper faktiskt inom ett specifikt område som du begränsar med hjälp av en kabel som ger ut en radiosignal till gräsklipparen. Man kan nästan säga att signalen blir som ett osynligt staket för klipparen.

Du väljer alltså detta område själv genom att kabeln läggs ut på gräsmattan. Vi rekommenderar att du planerar och gör en noggrann ritning över hur kabeln ska läggas. Försök att minimera antalet skarvar då det är vid skarvarna eventuella avbrott och problem kan uppstå.

Hur hittar man den bästa robotgräsklipparen?

Om man är helt ny när det kommer till robotgräsklippare är det inte lätt att veta vilka klippare som är bra eller dåliga. Såklart kan priset på klipparen ge en fingervisning om det är kvalitet eller inte, men vi rekommenderar inte att enbart kolla på priset.

Det smartaste du kan göra är att jämföra robotgräsklippare och det gör du enklast hos t.ex. Klippare.nu. Denna jämförelsesajt jämför alla möjliga gräsklippare och däribland även robotgräsklippare, så att du slipper göra detta tidskrävande och svåra jobb på egen hand.

Tänk på detta

När du har köpt en robotgräsklippare gäller det att ta hand om den för att förlänga dess livstid så att den kan vara funktionell under en längre tid. Klipparen bör t.ex. alltid ha tillräckligt vassa knivar – detta kommer dels få gräset att må bättre, men batteriet på klipparen kommer även att hålla längre.

En annan sak som du bör överväga att skaffa är ett litet garage som klipparen kan stå i när den inte är aktiv. Detta är dels bra i det avseendet att du skyddar den från stöld, men det förlänger även livstiden på klipparen. De flesta robotgräsklipparna tål regn, men det rekommenderas trots detta inte att låta den stå ute i riktigt hårt oväder.

Det finns färdiga garage att köpa om man vill, men det är såklart även möjligt att bygga ett eget om man är händig och känner för att göra det. Så vilken man löser man väljer är naturligtvis helt upp till en själv.