Är smslån något att ha?

Du har säkert någon gång hört talas om smslån, och förmodligen har du även fått berättat för dig att dessa lån inte är något att ha. Vad många syftar på när de säger detta är att dessa typer av lån har väldigt höga räntor jämfört med andra typer av lån.

Smslån innebär helt enkelt en lite högre risk att ta eftersom de kan kosta så mycket i räntor och andra typer av avgifter. De höga räntorna beror på att smslån är utan säkerhet och då behöver kreditgivarna kompensera detta med en högre lånekostnad.

I den här artikeln kommer vi att ta en närmre titt på just smslån. Vi kommer t.ex. reda ut om den här typen av lån något att ha, och när ska man isåfall ansöka om dem. Målsättningen är att ge dig som läser en så klar och objektiv bild som möjligt kring vad smslån är, dvs alla fördelar men även alla nackdelar.

Nu sätter vi igång!

Vad är ett smslån?

Vi tänker att det är en bra idé att först och främst reda ut vad ett smslån är innan vi börjar gå in mer på fördelar, nackdelar, och för vilka tillfällen dessa lån passar bäst.

Från början var smslån ett lån som man ansökte om enbart via sms, och det är alltså därifrån som lånet har fått sitt namn. Och detta var innan internet hade utvecklats till vad det är idag. Numera tar man inte lån via sms, utan det görs självklart via internettjänster där man fyller i alla sina uppgifter.

Benämningen smslån har dock stannat kvar trots att man inte längre tar lånet via sms. Den här typen av lån har även andra vanliga benämningar, som t.ex. snabblån, mobillån, mikrolån och högkostnadskrediter.

Varför höga räntor?

Smslån har som sagt generellt sett väldigt höga räntor med andra typer av lån. Och den främsta anledningen till detta är alltså för att långivarna inte har någon säkerhet för lånet vilket innebär att deras risk att låna ut är högre än t.ex. för ett bolån där de har bostaden som säkerhet.

Vi rekommenderar därför starkt att du jämför långivare innan du bestämmer dig för vart du ska ansöka om lånet. På det här sättet kan du få en lägre lånekostnad då då de olika långivarnas räntor kan variera en hel del.

Du bör även vara medveten om att smslån vanligtvis har en väldigt kort återbetalningstid. Normalt brukar det röra sig om 3 månader, men det finns långivare som erbjuder både kortare och längre löptider än så.

När är smålån bra?

Många tror att smslån aldrig är ett bra lån att ta, men det är inte en riktigt korrekt bild av verkligheten. Faktum är att det finns situationer när smslån kan passa rätt bra, som t.ex. om det uppstår en helt oförutsedd utgift som måste betalas så fort som möjligt och du inte har en buffert sparad sedan innan.

Om det t.ex. sker precis innan lönen kommer in på kontot kan ett smslån tillfälligt lösa den ekonomiska krissituationen och så kan du betala tillbaka pengarna så fort lönen trillat in.

Samtidigt ska man vara medveten om att man alltid ska undvika lån om det är möjligt. Anledningen är ju såklart att det kan bli riktigt dyrt i längden, och särskilt om man inte betalar av det snabbt. Se därför alltid över möjligheten att lösa situationen utan att låna pengar, och om du måste låna bör du vara helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna.