Dåliga vanor som kan påverka kroppen negativt

Vi har alla dåliga vanor – vissa mer än andra. Tyvärr kan många av dessa vanor ha en negativ inverkan på vår hälsa. Rökning, ohälsosam mat och för lite motion är bara några av de dåliga vanor som kan få oss att gå upp i vikt, utveckla kroniska sjukdomar och till och med förkorta vår livslängd.

Detta är ett viktigt att prata om enligt oss, och därför skriver vi den här artikeln. Vi kommer alltså att ta upp några av de vanligaste dåliga vanorna och förklara hur de kan skada våra kroppar. Vi kommer också att ge tips för att bryta dessa skadliga vanor och förbättra vår allmänna hälsa!

Hur blir man av med en dålig vana?

Det första steget är att identifiera den dåliga vana som du vill bryta. När du vet vad du behöver arbeta med kan du börja utarbeta en handlingsplan. Här är några tips för att bryta dina dåliga vanor:

  • Identifiera de utlösande faktorerna som leder till den dåliga vanan. Om du till exempel röker cigaretter när du är stressad, försök då att hitta andra sätt att lindra stress, till exempel motion eller meditation.
  • Sätt upp realistiska mål och gör ett åtagande om förändring. Det kan vara svårt att bryta en dålig vana över en natt, så börja i liten skala och öka successivt svårighetsgraden på utmaningen med tiden.
  • Få stöd av vänner och familjemedlemmar. De kan hjälpa dig att hålla dig ansvarig och erbjuda uppmuntran när du behöver det.
  • Undvik frestelser genom att ta bort alla signaler som utlöser den dåliga vanan. Om du till exempel har svårt att motstå skräpmat, ha inga ohälsosamma snacks hemma.

Rökning och snus

Rökning och snusning är två väldigt dåliga och skadliga vanor. I korthet så ökar rökning risken för hjärtsjukdomar, lungcancer, stroke och andra kroniska sjukdomar. Gällande snusning så kan det också leda till hälsoproblem, till exempel tandköttssjukdomar, karies och muncancer.

Utöver detta är det väldigt ofräscht att röka och snusa. Dina tänder kommer bli missfärgade, och ditt utseende kommer som en direkt faktor av detta blir sämre. Men som tur är finns det en hel del tandblekningsprodukter som kan hjälpa dig få vita tänder igen om du precis slutat röka, till exempel en tandblekningspenna. Om du vill återfå den fina vita färgen på dina tänder kan alltså tandblekningsprodukter vara något du bör kolla in.

Skräpmat och godis

Att äta skräpmat och godis är väldigt vanligt bland många, och det är också en av de dåliga vanorna som orsakar mest problem. Det leder inte bara till viktökning utan kan också öka risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes.

För att bryta denna dåliga vana kan du försöka göra en lista över hälsosam mat som du tycker om att äta. Se sedan till att att ditt kylskåp och skafferi är fyllt med dessa hälsosamma livsmedel. Försök dessutom att begränsa ditt intag av sockerhaltiga livsmedel och drycker. Läsk, godis, kakor och andra sötsaker som har ett lågt näringsvärde och kan bidra till viktökning.

Utebliven träning

Många tycker att det är svårt att få in motion i sitt upptagna schema. Att inte träna tillräckligt kan dock ha en negativ inverkan på vår hälsa. Brist på motion ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke, fetma och andra kroniska sjukdomar.

För att bryta denna dåliga vana bör du försöka få tid för minst 30 minuters motion varje dag. Du behöver inte gå till gymmet – du kan träna hemma eller utomhus. Att gå ut och gå kan vara roligt, och det är ett bra sätt att få lite frisk luft och motion på samma gång!