Ett par enkla tips för att välja rätt lån

Har du bestämt dig för att du ska låna pengar? Isåfall är det väldigt viktigt att du väljer rätt lån. Detta är faktiskt inte så lätt som man kan tro, då det finns en hel del olika saker som kan vara bra att tänka på.

Numera finns det flera olika former av lån som kan välja mellan och ditt val bör i högsta grad baseras på hur din situation ser ut och vad du ska använda de lånande pengarna till. Men vad är det egentligen man bör tänka på? Och hur tar man reda på vilket lån som passar bäst? Det är just detta vi kommer ta upp i den här artikeln.

Vår förhoppning är att denna artikel kommer ge dig en lite bättre koll på hur allting inom det här området fungerar. Om det skulle vara så att du fortfarande har ett par frågor efter att du har läst klart så är du alltid mer än välkommen att kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig så gott vi kan.

Nu kör vi igång!

Grundläggande information

Ett lån är en summa pengar som du kan låna från banker eller andra typer av långivare. Du är alltså tvungen att betala tillbaka dessa pengar och utöver det behöver du även betala en viss ränta som är en slags kostnad för att du har fått låna pengarna. Vi utgår nästan från att alla har koll på detta redan, men vi kände att det kunde vara bra att ta upp detta ändå.

Räntan är en procentsats av lånet och fungerar alltså som själva avgiften för lånet. Det är också ett sätt för banken att få betalt för den risk som de tar när de lånar ut pengar till någon. Hur hög räntan är varierar dock en hel del och beror på ett flertal olika faktorer (t.ex. lånetyp och personliga förutsättningar).

Nu när du vet grunderna i hur lån fungerar kan det även vara på sin plats att du har koll på vilka krav som finns för att du överhuvudtaget ska kunna få ett lån beviljat. Dessa krav kan variera en hel del mellan olika långivare generellt sett brukar minimikraven vara följande:

  • Du måste minst vara 18 år gammal
  • Du måste ha en deklarerad inkomst
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden

Vad ska du använda pengar till?

Ditt val av lån bör som sagt baseras till stor del beroende på vad du ska använda pengarna till. De vanligaste typerna av lån är privatlån, bolån och snabblån. Dessa lånetyper skiljer sig en hel del från varandra på flera sätt.

Om du känner dig lite osäker på ditt val av lånetyp, vill lära dig mer om lån, och helt enkelt kolla in vilka alternativ som finns tillgängliga att välja mellan så kan du vara lugn. Det beror nämligen på att det finns en hel tjänster på nätet som kan hjälpa dig med just detta.

Håll koll på räntan

Den ränta som just du får på ditt lån kommer delvis baseras på din kreditupplysning och hur hög risk du bedöms vara för långivarna. Men det kommer även bero på vilken typ av lån du tar och hos vilken långivare du lånar pengarna.

Det är av den här anledningen som det är så viktigt att jämföra långivare om man vill få ett så billigt lån som möjligt. Tack vare jämförelsesajter (likt Fairlån) på nätet är detta nu lättare än någonsin att göra.