Fördelar och nackdelar med keto-dieten

Om du vill gå ner i vikt och vill göra det snabbt bör du kolla in den ketogena dieten. Denna diet är nämligen perfekt för dig som vill tappa några kilon och bli smalare runt midjan. Kanske har du hört talas om dieten, kanske inte, men oavsett så har man sett att den fungerar.

Keto-dieten är inte särskilt ny, utan faktum är den började användas för över 30 år sedan. Och under tidens gång har den blivit väldigt populär tack vare de goda resultat som många personer fått av den. I den här artikeln tänkte vi ta en titt på de olika fördelarna och nackdelarna som finns, samt lite grundläggande information.

Vad är keto-dieten?

Keto-dieten är en diet där man helt och hållet eller delvis utesluter kolhydrater från sin kost. Detta är bra att känna till innan man funderar på att börja gå på den här dieten eller läser på vidare om ämnet.

Kroppen kommer på grund av detta gå in i ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos där den använder fett som sin främsta energikälla istället för kolhydrater. Detta metaboliska tillstånd ger en ökad koncentration av ketoner som ger upphov till en snabbare viktminskning. Det är också från detta metaboliska tillstånd som dieten fått sitt namn.

Detta var enbart en väldigt kort och enkel förklaring av hur keto-dieten fungerar. Det finns en massor av andra saker att lära om denna diet. Du kan t.ex. kolla in Ketokungen som lär dig allt om keto-dieten. Vi rekommenderar att du klickar dig vidare dit om du vil få en ökad kunskap kring ämnet och lär dig mer helt enkelt.

Vilka är fördelarna?

Den främsta fördelen med keto-dieten är viktminskning och fettförbränning. Med denna diet kommer du kunna se tydliga resultat väldigt snabbt. En annan stor fördel med denna diet är att man minskar intaget av animaliska fetter och istället ökar intaget av hälsosamma fetter.

Ketonerna som koncentreras i denna diet gör faktiskt så att din aptit minskar. På så sätt kommer du inte ha samma sug av att äta och ett resultat av detta blir att du får i dig mindre kalorier.

Men trots att du kommer ligga på ett kaloriunderskott med denna diet kommer du inte tappa dina muskler. Detta beror på det höga proteinintaget som du kommer ha. Många som testat denna diet säger att de fått mer energi av dieten och att de kunnat prestera bättre under fysiska aktiviteter.

Vilka är nackdelarna?

Som med det mesta här i livet är inte allt bara guld och gröna skogar. Trots att de flesta anser att keto-dieten är effektiv och bra finns det nackdelar med denna diet också.

Möjliga nackdelar är att mängden kolhydrater som man ska äta i denna diet är mycket mindre än vad som rekommenderas i en hälsosam kosthållning. På grund av det underskottet i kolhydrater är det lätt att kroppen inte får i sig tillräckligt med fibrer vilket kan orsaka matsmältningsproblem och förstoppning.

Det ökade antalet ketoner som skapas av denna diet kan i vissa fall orsak en dålig andedräkt. Se därför till att tugga mycket tuggummi och ta hand om din munhygien under dieten. Huruvida dessa är avgörande nackdelar eller inte beror på vad man själv känner, men det är ändå värt att känna till.

Kategorier Mat