Fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkort ser ut att ha ökat i popularitet på sistone, och exakt vad det beror på kan vara svårt att säga säkert. Men en anledning till det kan ju såklart vara att det finns ett gäng fördelar med att använda sig av kreditkort när man gör sina olika inköp.

Det man dock ska komma ihåg är att kreditkort även har ett par nackdelar, precis som andra typer av krediter och skulder. Men om fördelarna väger upp nackdelarna är dock inget vi tänker avgöra i den här artikeln, utan vi tycker att det är upp till varje enskild person att bestämma själv.

Vi kommer nu att gå igenom de olika fördelarna och nackdelarna så att du på ett enkelt och tydligt sätt kan bestämma dig för om kreditkort är något för dig. Målet är alltså att vägleda dig och ge dig den informationen du behöver för att kunna ta ett bra beslut kring kreditkort baserat på om det är något som passar dig eller inte.

Fördelar med kreditkort

Detta är de största fördelarna med att använda ett kreditkort.

Trygghet

Ett kreditkort ger dig en stor trygghet att kunna betala oförutsedda kostnader. Det kan t.ex. handla om att det uppstår problem med bilen eller att du behöver köpa ett par nya glasögon. Oavsett vad det nu är så kan ett kreditkort tillfälligt ta den kostnaden och därefter betalar du tillbaka beloppet vid ett senare tillfälle.

Rabatt

I princip alla kreditkort ger någon form av rabatt. Exakt vilken eller vilka typer av rabatter som ett specifikt kreditkort ger är såklart omöjligt att säga, och det är något man får kolla upp på egen hand om man vill skaffa ett kreditkort. Men ibland kan kreditkorten vara knutet till ett specifikt företag, som t.ex. Cirkel K eller Coop.

Bonusprogram

Det är även väldigt vanligt att kreditkort har ett bonusprogram där du tjänar in poäng på alla de köp som genomförs med kortet. Många bonusprogram är kopplade till flygbolag som t.ex. SAS eller Norwegian, och du kan då resorna betalda med hjälp av bonuspoäng.

Tydlig överblick

Genom att använda dig av kreditkort kommer du på ett väldigt effektivt sätt kunna hålla koll på din ekonomi och se i detalj vad det är du egentligen spenderar dina pengar på. Alla inköp som sker med kortet samlas nämligen i sin helhet på samlingsfakturan.

Nackdelar med kreditkort

Detta är de största nackdelarna med att använda ett kreditkort.

Förr lättillgängligt

I viss mån är det bra att krediter är lätta att få tag på, men samtidigt är det inte bra om det är alldeles för lättillgängligt heller. För många är det nämligen svårt att hålla sig från att handla för mer än vad man har råd med, och detta är såklart inte särskilt bra rent ekonomiskt.

Årsavgift och uttagsavgifter

En stor kritik som ofta riktas mot kreditkort är att de vanligtvis har en års- och uttagsavgift. Det finns kort utan dessa avgifter, men i regel har de flesta kreditkorten dessa avgifter. Är man inte uppmärksam kan avgifterna lätt springa iväg och summera till en rätt stor summa på sikt.