När det kommer till att bygga eller renovera ett tak är valet av takmaterial en avgörande beslut. Olika takmaterial har sina unika fördelar och nackdelar som påverkar utseendet, livslängden och kostnaden.
Idag finns det ett brett utbud av takmaterial att välja mellan, inklusive tegel, plåt och shingel. Och det är därför viktigt att förstå de olika alternativen innan man gör ett beslut.
Vi kommer nu att ta en titt på fördelar och nackdelar med olika takmaterial för att hjälpa husägare att kunna göra ett informerat beslut om vilket takmaterial som passar deras behov bäst.
Plåttak
Plåttak är ett av de mest populära takmaterialen på grund av sin hållbarhet, lång livslängd och det relativt billiga priset. Dena typ av tak är vanligtvis gjorda av stål eller aluminium, vilket resulterar i ett tåligt och lätt material som tål tunga belastningar och kraftiga värdeförhållande.
Fördelar
Några av de främsta fördelarna med plåttak:
Hållbarhet – Plåttak är mycket tåliga och kan hålla i många år utan att behöva repareras eller ersättas.
Lätt installation – Plåttak är lätta att installera, vilket gör det till ett prisvärt alternativ jämfört med andra takmaterial.
Vattentätt tak – Om plåttak läggs korrekt är det ett väldigt säkert alternativ för fastigheter och kommer kunna garantera att vatten och vind håller sig kvar utomhus.
Nackdelar
Några av de främsta nackdelarna med plåttak:
Ljudnivå – Plåttak kan låta ganska mycket när det regnar, vilket kan vara störande för de som bor i fastigheten.
Plåttak kan rosta – Om plåttaket du köper inte är i rostfritt stål finns det en risk att taket kan rosta med tiden – och detta kan såklart leda till kostsamma reparationer.
Tegeltak
Tegeltak är också ett populärt val för husägare på grund av dess attraktiva utseende och långa livslängd. Dessa tak är vanligtvis tillverkade av antingen ler- eller betongpannor som är mycket hållbara och ger god isolering.
Fördelar
Några av de främsta fördelarna med tegeltak:
Värmeisolering – Ler- och betongpannor är två utmärkta alternativ för att takmaterial som är bra på att hålla värmen i huset, vilket bidrar till att hålla temperaturen i ditt hem behaglig nivå, samtidigt som du kommer kunna sänka din energikostnad.
Hållbarhet – Om de underhålls på rätt sätt kan ler- och betongplattor hålla i många år utan att behöva repareras eller bytas ut.
Utseende – Tegeltak erbjuder en rad olika färger och texturer, vilket kan göra ditt hem mer estetiskt tilltalande.
Nackdelar
Några av de främsta nackdelarna med tegeltak:
Tidskrävande – Ler- och betongpannor tar längre tid att installera än andra takmaterial, vilket kan öka den totala kostnaden för att installera ett tegeltak.
Tung vikt – Tegeltak är ganska tunga på grund av sin konstruktion, vilket kräver ytterligare strukturellt stöd i fastigheten.
Takshingel
Sist ut idag har vi takshingel. Detta är ytterligare populärt alternativ när det kommer till takmaterialen. Detta tack vare sin låga kostnad, stora variation i färg och form, samt den enkla monteringen. Takshinglar är tillverkade av mineralfiber som sedan impregnerats med bland annat asfalt. Takmaterialet är ett estetiskt tilltalande alternativ som ger en klassisk och traditionell känsla.
Fördelar
Några av de främsta fördelarna med takshingel:
Estetiskt tilltalande – Takshinglar är estetiskt tilltalande och tillför en klassisk och traditionell touch till ditt hus.
Låg kostnad – Takshinglar är ett av de billigare takmaterialen på marknaden.
Enkel installation – Takshinglar är lätta att installera och kan ofta göras på egen hand om man inte vill anlita en takläggare.
Nackdelar
Den främsta nackdelen med takshingel:
Svårt att lägga på vintern – Shingelplattorna behöver värme för att fästa på taket. Därför är det lättast att lägga shingeltak på sommaren när det är varmt ute. Givetvis går det att lägga dessa typer av tak när det är kallt ute också, men det är betydligt enklare att göra det på sommaren.
Några slutord från oss
Vilket takmaterial du väljer är såklart helt upp till dig, men vi hoppas iallafall att du har fått lite mer kött på benen tack vare denna artikel.
Till sist kan vi säga att du inte behöver genomföra takbyten eller takreparationer på egen hand. Det finns såklart duktiga aktörer som man kan anlita, och enligt oss är det denna väg man bör gå för att få bästa möjliga resultat.
Är det så att du bor i Stockholm och behöver hjälp med att byta takpannor Stockholm eller rent av lägga nytt tak så finns det gott om alternativ. Även i de andra större städerna finns det många aktörer. På de mindre orterna finns det värre aktörer att välja mellan, men vi är säkra på att du kommer kunna hitta någon oavsett var du bor som kan hjälpa dig med detta.