Fördelar och nackdelar med snabblån

Snabblån är ett av de vanligaste lånen här i Sverige. Men trots detta har den här typen av lån fått ett väldigt dåligt rykte bland många i samhället. Men faktum är att det inte är så enkelt att säga att ”alla snabblån är dåliga, oavsett situation” – för det stämmer helt enkelt inte.

Det vi vill framföra är en nyanserad bild av snabblån. Vi menar nämligen på att snabblån kan vara en bra typ av lån förutsatt att omständigheterna är rätt och att personens ekonomiska situation tillåter det. Snabblån kan vara väldigt dåligt om det används i fel lägen, men omvänt kan det vara ett bra och användbart lån om man klarar av att hantera det på rätt sätt.

Målet med den här artikeln är alltså att ge en lite mer nyanserad bild av snabblån och reda ut vilka fördelar och nackdelar den här typen av lån har. Vår förhoppning är att du ska få mer kunskap kring snabblån så att du i framtiden kan ta ett bra beslut om du någon gång i framtiden skulle behöva ta ett snabblån.

Höga räntor är inte bra

Snabblån är förknippat med höga räntor och det är helt korrekt. I de flesta fall ligger räntan på minst 30% vilket är extremt högt jämfört med t.ex. ett bolån eller många privatlån.

Den enkla och korta anledningen till varför snabblån har en så hög ränta är eftersom man kan ta ett snabblån utan säkerhet. Detta betyder att långivaren inte behöver ha någon säkerhet från dig att du kan betala tillbaka lånet. Tar du ett bolån så är bostaden säkerhet för lånet, och köper du en bil med ett billån så har du bilen som säkerhet.

Lån utan säkerhet ökar risken för långivaren, och detta kan de då kompensera genom att sätta en högre ränta. Långivaren vill såklart tjäna på sin utlåningsverksamhet, och de höga räntorna gör detta möjligt för dem trots att vissa av låntagarna kanske inte klarar av att betala tillbaka sina lån.

Snabba pengar vid nödsituationer

Det finns situationer där man verkligen behöver få tag i pengar snabbt, t.ex. om bilmotorn har lagt av, frysen har slutat fungera, eller om senaste besöket hos tandläkaren blev orimligt dyrt. Oavsett vad det än må vara så kan den typen av situationer uppstå.

Helst ska man ju ha en buffert att kunna ta pengar av i den typen av lägen. Men alla har kanske inte möjlighet att spara ihop till ett buffertsparande. Och är man i det läget att man inte har en buffert och verkligen måste betala någon oförutsedd kostnad så kan snabblån vara en bra lösning. Snabblån erbjuder ju väldigt snabba utbetalningar, och oftast kan du ha pengarna på ditt konto samma dag som du skickar in din låneansökan.

Du bör dock inte låna mer pengar än vad du vet att du kan betala tillbaka framöver. Säg att behovet av pengar uppstår strax innan du får din lön. Då vet du att du troligtvis kommer kunna betala av hela eller stora delar av lånet när lönen trillar in på kontot. Obetalda lån är ingen rolig historia, och det blir snabbt extremt dyrt på grund av alla räntor och avgifter som uppstår.

Helt utan kreditupplysning (UC)

Många av långivarna som erbjuder snabblån erbjuder dessa lån helt utan UC eftersom kreditupplysningen istället görs via Bisnode. Detta är perfekt för dig som inte vill att snabblånet ska påverka din kreditvärdighet om du ska ta andra lån i framtiden.

Detta är också perfekt för de personer som har en betalningsanmärkning sedan tidigare. Dessa har nämligen fortfarande möjlighet att ta ett snabblån, trots deras anmärkning. Det här faktumet gör att alla personer har samma möjlighet att få ett snabblån beviljat. Såklart finns det fördelar och nackdelar med detta, men bara för att man har en anmärkning sedan tidigare betyder ju inte det att man inte kan ha förbättrat sig och sin ekonomi sedan det inträffade.