Handla mat på nätet är populärare än någonsin

2020 är ett år som inget annat likt. De rådande omständigheterna är något som vi som vi i modern tid aldrig någonsin upplevt. Många saker har varit tvungna att förändras och även sättet som vi lever på har behövt anpassas för att minska smittospridningen i världen.

Sedan coronaviruset fick fäste här i Sverige har man kunnat se en explosionsartad ökning av personer som väljer att handla sin mat på nätet. Den främsta anledningen till detta är såklart för att slippa möta andra människor och minska risken att bli smittad eller smitta någon annan.

Men den här trenden att allt fler väljer att handla sin mat på nätet var något vi kunde se redan innan pandemin bröt ut på allvar. I den här artikeln kommer vi därför att reda ut vad den ökade populariteten beror på, samt vilka fördelar och nackdelar som är förknippade med matvaruhandel på nätet.

Tidseffektivt och smidigt

Matvaruhandel på nätet är framförallt ett tidseffektivt och smidigt sätt att inhandla det man behöver i form av mat och annat. Istället för att du ska behöva ta dig till matvaruaffären och gå runt flera varv för att hitta rätt produkter kan du direkt på datorn enkelt klicka hem alla produkter du behöver.

När du har valt alla produkter du ska köpa kan du därefter välja mellan att hämta matvarorna färdigpackade i kassar hos butiken, eller få det hemkört till din dörr. Väljer du det senare alternativet slipper du alltså även att kånka runt på de tunga och otympliga matkassarna.

Detta betyder alltså att matvaruhandel på nätet inte bara är ett effektivt sätt att minimera risken att bli smittad av corona eller andra typer av virus och sjukdomar, utan det är även ett extremt smidigt sätt att inhandla det man behöver från matvarubutiken.

Begränsad möjlighet att välja själv

Det finns knappt några nackdelar med att köpa sin mat via nätet, men faktum är att det ändå finns en nackdel som vi känner kan vara viktig att ta upp i den här artikeln. En av de största nackdelarna är nämligen att du har en begränsad möjlighet att välja vilka specifika produkter det är du vill ha.


Vad vi menar med detta är t.ex. när man ska handla kött, grönsaker, eller frukt. Som de flesta känner till är inte alla grönsaker och frukter lika fräscha, och om man handlar själv i butiken kan man känna och klämma på dem. Detta går tyvärr inte att göra när man handlar på nätet, utan då plockas dem helt enkelt ner åt dig av butikspersonalen som sammanställer sin beställning.

Dyrare på nätet

När du köper din mat på nätet så blir det även en aningen dyrare än om du skulle göra det i affären själv. Detta beror helt enkelt på att butiken lägger på en liten plockavgift på din beställning.

Det ska dock nämnas att den här summan är relativt liten i det stora hela, särskilt om du beställer mycket och ofta. Priset är nämligen densamma oavsett hur mycket du beställer, så om du gör en stor beställning som resulterar i flera kassar blir det inte dyrare än om du bara fyller en kasse.

Kategorier Mat