Hur avgör man om ett lån är rätt eller inte?

När du funderar på att ta ett lån är det viktigt att se till att du fattar rätt beslut för din ekonomiska framtid. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du fattar detta beslut, och det kan vara svårt att ta reda på vilket lån som är bäst för dig.

Idag kommer vi ge oss på utmaningen att försöka ge dig all den information som du kan tänkas behöva för att kunna göra förnuftiga beslut gällande huruvida du bör ta eller lån eller inte, samt hur du kommer fram till om villkoren för ett specifikt lån är bra sådana.

Ta fram papper och penna och gör dig redo att anteckna, för nu sätter vi igång!

Det finns inget enkelt svar

Det första som är viktigt att klargöra är att det inte finns något enkelt och lätt svar på frågan i artikelns titel. Varje person har en egen och unik ekonomisk situation, och vad som kan vara ett bra lån för en person kan vara ett dåligt lån för en annan. Allt beror därmed på dina specifika omständigheter.

Med det sagt finns det ändå några allmänna riktlinjer som du kan följa och som hjälper dig att göra det bästa valet för dina behov. Så låt oss ta en titt på dessa nu.

Vad ska du ha pengarna till?

En viktig fråga som du måste ställa dig själv innan du avgör om ett lån är rätt väg eller inte, är vad du ska använda pengarna till. Detta kommer att bidra till att det blir lättare att avgöra om du behöver ett lån eller inte, vilket belopp du kommer att behöva låna, samt vilket typ av lån du isåfall behöver.

Det finns nämligen en rad olika typer av krediter och lån, och de är alla utformade för olika ändamål. Om du till exempel är i behov av pengar snabbt kan sms lån vara ett bra alternativ, men om du ska köpa en bil kanske ett specifikt billån passar bättre, och om det gäller ett bostadsköp så är det naturligtvis så att ett bolån är den bästa och mest passande lånetypen.

Kommer du har råd med lånet?

Det är även viktigt att du ser till att fundera kring om du har råd med ett lån eller inte. Detta innebär att du inte bara ska ta hänsyn till månadsbetalningarna utan också till räntan och eventuella avgifter som kan adderas till lånet över tid.

I korthet är det alltså viktigt att komma ihåg att när du lånar pengar kommer det kosta dig mer än enbart det belopp som du lånar. Om du inte har koll på detta riskerar du att låna betydligt mer än vad du har råd att betala tillbaka, och därmed sätter du stor press på din privatekonomi. Rent allmänt tycker vi att man bör se lån som en sista utväg och att man bör överväga andra alternativ innan, just eftersom privatekonomin kommer belastas negativt om man tar på sig lån och krediter.

Är räntan och lånevillkoren bra?

Det är lätt att man i ren impuls bestämmer sig för att ta det första bästa lånet som man hittar. Men det är viktigt att se till att du förstår alla villkor innan du faktiskt skriver under ett låneavtal. Detta gäller bland annat räntesatser, återbetalningstider och andra eventuella avgifter som kan tillkomma.

Vår uppmaning till dig är alltså att bara låna pengar om du känner dig nöjd med räntan och de övriga lånevillkoren som du erbjuds. Det finns ingen mening att ta ett lån om det kan leda till att du hamnar i större ekonomiska svårigheter i framtiden. Gör din research och se till att du förstår alla villkor innan du skriver under något avtal. Det är även smart om du kan ta dig tiden till att jämföra dina valmöjligheter så du kan hitta det mest förmånliga alternativet.