Hur hittar man bäst elpriser och elavtal?

El är en central del i dagens samhälle och utan det skulle vi inte kunna leva ett normalt liv. Och om du vill ha el i ditt hem krävs det att du har ett elavtal. Numera finns det en hel del olika företag som erbjuder detta, och det kan därför också vara lite svårt att veta vilket elbolag som man ska vända sig till.

Majoriteten av de som är på jakt efter nytt elavtal kollar sannolikt främst på själva elpriset. Detta kan förvisso vara klokt, men det finns andra saker utöver priset som kan vara värt att kolla in lite extra. Det är just detta vi kommer att guida dig igenom i den här artikeln, så att du ska kunna hitta det bästa elbolaget för just dig.

Vi hoppas att du har användning för det vi nu kommer ta en titt på. Det är helt enkelt våra tips på de saker man bör ha koll på för att kunna hitta det bästa alternativet när man ska välja elavtal. Om du har fler frågor inom det här området är du välkommen att kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig.

Betala inte för mycket

Det finns som sagt en hel drös av olika elbolag som man kan vända sig till om man behöver skaffa ett nytt elavtal. Men trots detta har cirka 800 000 svenskar idag anvisade elavtal vilket är som ett typ av tillsvidareavtal som är mycket dyrare än vanliga avtal. Dessa är dessutom generellt sett 25-40% dyrare.

Dessa anvisade avtal träder i kraft om du själv inte aktivt väljer ett elavtal. Har du ett sådant avtal rekommenderar vi att du snarast ser till att skaffa dig ett vanligt elavtal istället. Du kommer kunna spara en hel del pengar på detta, och det tar faktiskt inte speciellt lång tid att fixa det.

Har du koll på alla påslag och månadsavgifter?

Till skillnad från vad många tror så betalar du inte enbart för den elen du förbrukar. Nästan alla avtal har nämligen en del påslag och möjligtvis även andra typer månadsavgifter.

Tipset är därför att kolla upp vad påslagen och dessa månadsavgifter ligger på hos de respektive elbolagen. Hos vissa företag kan detta vara lite otydligt redovisat, så därför är det viktigt att du kollar noggrant.

Rörligt pris är vanligast

När det kommer till elavtal har du två olika modeller som du kan välja mellan: rörligt pris och fast pris. Avtal med ett rörligt pris kan bli både billigare och dyrare från ena månaden till den andra eftersom avtalet följer elbörsens priser. Du vet därför inte till 100% vad du har för månadskostnad för elen.

Avtal med ett fast pris är däremot mycket lättare att räkna ut hur mycket man kommer att behöva betala. Priset på dessa avtal förändras nämligen inte (därav namnet), vilket gör att du kommer ha en större koll på vad du faktiskt ska betala. De flesta hushållen i Sverige har ett elavtal med rörligt pris, och det beror på att dessa över tid generellt sett är billigare än de som har ett fast pris.

Jämför dina olika alternativ

Nu när du har koll på några av de saker som man bör kolla efter när det kommer till att välja elavtal gäller det såklart att du ser till att börjar jämföra dina alternativ. Men hur gör man detta på enklast sätt då? Enligt oss bör du använda onlinetjänster som t.ex. Elpriser24.se vilket underlättar extremt mycket.

Du behöver då inte göra jämförelsen på egen hand eftersom de redan har gjort den åt dig. De sammanställer helt enkelt all den information du behöver veta för att kunna ta ett så bra beslut.