Hur ska man tänka kring sms-lån?

När du letar efter ett lån finns det många faktorer att ta hänsyn till. En av de viktigaste är vilken typ av lån som passar dina behov allra bäst. Det finns många olika typer av lån, och en av dessa lånetyper är sms-lån som ibland även kallas för snabblån.

Dessa lån kan vara ett bra alternativ om du behöver pengar snabbt och inte vill gå igenom det krångel som det innebär att ansöka om ett traditionellt lån via banken. Men som vi även ska gå igenom i dagens artikel så är det inte bara guld och gröna skogar när det gäller sms-lån.

Så vad behöver man känna till innan man ansöka om ett sms-lån då? Ja, det finns faktiskt en hel del olika saker som kan vara bra att ha koll på och fundera kring innan man skickar iväg sin låneansökan – så låt oss nu ta en titt på detta så att du får en djupare förståelse kring lånetypen!

Vad ska pengarna användas till?

När du har ont om pengar och behöver låna pengar kan det vara frestande att bara ansöka om ett sms lån för att få pengar insatta på ditt konto i princip omgående. Men innan du gör det rekommenderar vi att du tänker igenom situationen en gång till.

Först och främst, är det till en rimlig utgift som du vill låna till? Om du bara lånar pengar för att köpa ett par nya skor eller för att finansiera en utlandssemester är det förmodligen inte värt de avgifter och räntor som sms-lån vanligtvis har. Men om du däremot lånar pengar för att betala en plötslig och akut kostnad kan det vara värt det.

Hur mycket pengar behöver du låna?

En annan aspekt kring sms-lån som man bör fundera kring är gällande lånebeloppet. Hur mycket behöver du faktiskt låna?

Det är lätt att fastna i ögonblicket och låna mer pengar än vad du egentligen behöver, men kom ihåg att du måste betala ränta på hela lånebeloppet utöver att du såklart ska betala tillbaka det lånade beloppet också.

Vi uppmanar dig därför att enbart låna det belopp som du faktiskt behöver och inte ett öre mer.

Väldigt höga räntor

Trots att sms-lån är ett snabbt och bekvämt sätt att få tillgång till pengar när du behöver dem som mest så finns det vissa nackdelar med dem också.

Dessa lån har vanligtvis mycket höga räntor, vilket kan göra dem ganska kostsamma över tid. Typiskt sett tar långivarna ut en ränta på mellan 20-40 %, och ibland ännu högre det.

Dessutom kan det adderas en rad ytterligare avgifter och straffavgifter utöver räntan. Du kan till exempel bli föremål för avgifter för försenade betalningar om du missar att betala tillbaka lånet i tid.

Ibland är det bättre att skippa lånet

När det gäller att ta ett lån finns det många faktorer att ta hänsyn till. Visst kan lån vara ett bra sätt att få de pengar du behöver för att göra eller köpa vissa specifika saker, men å andra sidan har lån även ett par risker och nackdelar.

Några av de nackdelar som lån, och specifikt sms-lån, är förknippade med är höga räntor och strikta återbetalningsvillkor som kan göra det svårt att klara av dina månadsbetalningar.

I slutändan är det därför viktigt att du som låntagare är medvetna om dessa potentiella nackdelar när du överväger om ett sms-lån är rätt för dig eller inte.

Till sist vill vi även säga att det ibland kan vara bäst att helt enkelt hoppa över lånet helt och hållet och utforska andra finansieringsalternativ. Kanske har du sparpengar du kan ta av? Eller så har du kanske någon vän eller familjemedlem du kan höra med om de kan låna ut pengar till dig?