Hur väljer man rätt sten för sin trädgård?

Valet av marksten för trädgårdsgången eller uteplatsen kan verka enkel, men det finns många valmöjligheter att välja mellan. Det är viktigt att tänka på vad markstenen ska användas till. Ska det vara sten för en gång i trädgården, en uteplats eller parkeringen?

Ditt val bör anpassas utifrån vad som är sytet med ytan där du vill lägga stenen. Om du t.ex. vill lägga sten där trädgårdsmöbler ska stå, så är det viktigt att du väljer sten som är lätt att få jämn. Eftersom det finns så pass många olika sorter av sten som man kan välja mellan när det kommer till t.ex. stenläggning trädgård Stockholm har vi här nedanför listat några olika typer av stenar som finns att välja mellan.

Skiffer

Skiffer är ett stilfullt, men samtidigt slitstarkt material som kan användas med stor effekt i trädgården. Med sin långa hållbarhet är det lätt att förstå varför skiffer har blivit så populärt bland trädgårdsägare.

Men med det sagt finns det en risk för att skiffern fryser sönder under vintermånaderna, vilket inte gör detta till ett bra alternativ om du ska lägga sten runt poolen. Om man tittar på priserna per kvadratmeter kommer du att få betala allt från 300 kronor eller mer för oregelbundna bitar upp till cirka 600+ kronor för vanlig skiffer – vilket gör det till ett prisvärt val oavsett din budget.

Kalksten

Kalksten är en sedimentär sten som ofta har grå, beige och bruna nyanser – perfekt för att ge din trädgård ett elegant utseende.

Även om kalksten är känd för sin fantastiska skönhet kan den passa bättre inomhus än utomhus på grund av sin porösa natur och känslighet för syror och salt. Dessutom kan kvaliteten på kalksten variera kraftigt från en typ till en annan. Priset ligger kring 450 kronor per kvadratmeter och uppåt. Precis som med skiffer har kalksten en risk att frysa på vintern, vilket skapa vassa flisor på marken.

Granit

Granit är ett otroligt hållbart material och ett av de mest populära valen för trädgårdsgångar. Färgalternativen är också stora, från rosa nyanser till grått eller svart.

Dessutom kräver granit inte mycket underhåll jämfört med många andra stenar. Stenen ligger ungefär på samma prisnivå som kalksten, och kostar någonstans 450 kr per kvadratmeter – vilket gör den mer lämplig för dem som vill investera långsiktigt.

Sandsten

Sandsten är en mjukare och mer porös sten, vilket gör den idealisk för trädgårdsgångar och uteplatser. Materialet har ett brett färgspektrum, från levande gult till varma röda och bruna färger.

Denna stentyp är inte bara mottaglig för smuts och vatten, utan också känslig för salt. Däremot har den en imponerande motståndskraft mot syror – en egenskap som kalksten som sagt inte har. Sandstenens styrka beror på hur finkorniga dess sandpartiklar är; om de är finare kommer också stenens livslängd att öka.