Kan man ha solceller på ett gammalt tak?

Är det möjligt att installera solceller på äldre tak? Det är möjligt att montera solpaneler på nästan alla typer av tak, men det viktigt att förstå att takets hållbarhet spelar en avgörande roll när det kommer till hur ekonomiskt hållbar investeringen av solceller kommer att bli.

Enligt experter bör taket hålla i minst 30 år framöver för att det ska vara aktuellt att montera solpaneler på det. Anledningen till detta är att om taket behöver läggas om efter att solpanelerna installerats, kommer detta att påverka den totala investeringen. Solpanelerna måste i detta fall först monteras ner, för att sedan monteras upp igen.

Detta innebär inte att äldre tak automatiskt är olämpliga för solceller. Det handlar mer om takets skick än dess ålder. Ett väl underhållet äldre tak kan mycket väl vara lämpligt för solceller. Men det är alltid bäst att få en professionell bedömning av takets skick innan man går vidare med installationen.

Taket måste kunna hålla hela solcellernas livslängd

Solceller är en betydande investering Därför är det viktigt att taket, där de ska installeras, är i tillräckligt bra skick för att kunna stödja dem under hela deras livslängd, vilket som sagt är upp till 30 år eller mer. Om taket är gammalt och i dåligt skick, finns det en stor risk att du kommer behöva lägga om taket under solcellernas livsstil, vilket kan vara kostsamt och tidskrävande.

Det är viktigt att komma ihåg att takets livslängd inte bara beror på dess ålder, utan också på hur väl det har underhållits. Ett äldre tak som har skötts om väl kan mycket väl vara lämpligt för solceller. Men om taket har försummat och är i dåligt skick, kanske det inte är lämpligt för solceller, oavsett dess ålder.

Hur avgör man skicket på taket?

För att avgöra skicket på ditt tak finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Först och främst är det viktigt att kontrollera takets struktur. Detta inkluderar att se över takbalkar, isolering och takmaterial för att säkerställa att de är i gott skick. Om det finns tecken på skador, såsom sprickor, mögel eller röta, kan det vara nödvändigt att reparera eller byta ut dessa delar innan du installerar solceller.

Om du är osäker på takets skick kan det vara klokt att konsultera en professionell takläggare eller det företag du planerar att köpa solceller ifrån. Många företag erbjuder kostnadsfria takkontroller och kommer inte att påbörja installationen om de inte anser att taket kommer att hålla. Om du t.ex. bor i Mora och funderar på att skaffa solceller Mora kan vi rekommendera att du klickar dig in på energibyggnader.se för att läsa mer. Men liknande företag och aktörer finns såklart i alla delar av landet, så kolla runt hur utbudet ser ut i just ditt område.

Vad gör man om taket är för dåligt?

Skulle det vara så att ditt tak är i ett sådant pass dåligt skick att det sannolikt inte kommer hålla i minst 30 år framåt, bör du byta taket innan du investerar i solceller.

Detta kan såklart vara frustrerande i stunden men det är viktigt att komma ihåg att investeringen i solceller är långsiktig. Det är viktigt att ta hänsyn till alla aspekter, inklusive takets ålder och skick, för att säkerställa att investeringen blir lönsam på lång sikt. Om taket är för dåligt, är det således bäst att först investera i ett nytt tak innan du börjar fundera på att skaffa solceller.