Vid en låneansökan genomförs det alltid en kreditupplysning på låntagaren. Detta för att långivaren ska kunna se hur kapabel låntagaren är att betala tillbaka lånet inom den satta löptiden med den bestämda räntan, baserat på låntagarens ekonomiska historik. För många kreditupplysningar påverkar kreditvärdigheten negativt, vilket i sin tur gör det svårare för låntagaren att få lånet beviljat.
I Sverige är Upplysningscentralen (UC) det största kreditupplysningsföretaget. Det vill säga att det är UC som de flesta banker och nätbaserade långivare använder sig av. När en långivare gör en kreditupplysning genom UC på en potentiell låntagare, kan denne se all upplysningshistorik från UC. Om låntagaren då har många registrerade kreditupplysningar på sig kommer detta försvåra för hen att få sitt lån beviljat.
För att undvika risken för att bli nekad ett lån vänder sig därför många till lån med vilka låntagaren genomför en kreditupplysning med ett annat upplysningsföretag än just UC. För när det tas en kreditupplysning från ett annat företag än UC påverkas inte låntagarens kreditbetyg hos UC.
Varför genomförs kreditupplysningar?
Banker och långivare kontrollerar låntagarens kredithistorik för att avgöra deras kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka eventuella lån. Här använder upplysningsföretaget sig av information som bland annat låntagarens tidigare lån och krediter, tidigare betalningsanmärkningar, vilken inkomst personen har och om de någon gång hamnat hos Kronofogden.
Med denna information kan de bedöma risken med att låna ut pengar till låntagare. Personer med lägre kreditvärdighet erbjuds vanligtvis lån med högre räntor, eftersom långivare ser dem som en potentiell risk. De med väldigt dålig kreditvärdighet kommer ha problem med att få ett lån överhuvudtaget, och varje gång de ansöker om ett lån och blir nekad kommer detta ytterligare försämra deras kreditvärdighet.
Vad betyder det att låna utan UC?
Oavsett lån och kredithistorik genomförs det alltid en kreditupplysning i samband med en låneansökan. Det är alltså inget man kan komma undan. Man kan dock slippa att ens kreditupplysning hamnar i Upplysningscentralens register genom att få sin kreditupplysning genomförd av ett annat upplysningsföretag än just UC.
I samband med en låneansökan kan du inte själv bestämma vilket kreditupplysningsföretag som ska genomföra kreditupplysningen på dig. Idag erbjuder dock en hel del långivare kreditupplysningar med alternativa kreditupplysningsföretag, som Bisnode och Creditsafe. Lånar du med någon av dessa istället för UC, kreditprövas du utan UC, och därmed påverkas inte din kreditvärdighet hos UC. Här kan du se Morebanker’s lista där du kan låna pengar utan uc och där ett annat upplysningsföretag används.
Upplysningscentralen (UC)
UC AB är alltså en förkortning av företaget Upplysningscentralen och Sveriges största kreditupplysningsföretag. Sedan sin start 1977 har UC tillhandahållit kreditupplysningar,
kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar i Sverige. UC får offentliga uppgifter från Skatteverket och kredituppgifter från samtliga finansinstitut.
Bisnode
Bisnode är som sagt ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Bisnode är det vanligaste kreditupplysningsföretaget i förhållande till små lån och krediter. Bisnode och UC delar inte kreditupplysningsinformation med varandra, vilket innebär att ditt kreditvärde hos UC inte påverkas om upplysningen tas genom Bisnode. En del lån genom Bisnode rapporteras ändå till UC:s skuldregister.
Creditsafe
Ett annat alternativ till UC är Creditsafe. Även här är Creditsafe relativt vanligt för mindre lån och krediter. Creditsafe och UC delar inte heller några upplysningar med varandra, vilket vill säga att din kreditupplysning hos Creditsafe inte rapporteras till UC, och din kreditupplysning hos UC inte rapporteras till Creditsafe.