Så hittar du de bästa lånen (ett par väldigt enkla tips)

Lån kommer de flesta någon gång i sina liv vara tvungna att ansöka om. Sanningen är den att lån faktiskt kan vara ett väldigt kraftfullt finansiellt verktyg när det kommer till vissa ekonomiska situationer. De allra flesta människorna kommer till exempel alltid behöva ta ett lån för att ha råd att köpa bostad.

Det man måste komma ihåg när det kommer till lån är att detta kommer bli en kostnad för dig som låntagare. Majoriteten av alla lån har en ränta som man bör ha i beaktning och beroende på hur hög procenten på denna ränta är, desto dyrare blir ditt lån.

Vi ska i denna artikel idag dela med oss av hemligheterna till hur man kan få tag i de absolut förmånligaste lånen på marknaden. För om du har bestämt dig för att låna pengar är det lika bra att du hittar ett alternativ med bästa möjliga förutsättningar för dig.

Innan vi fortsätter vill vi påminna dig som läser att detta inte bör ses som en fullständig guide när det kommer till låntagande. Det finns mängder av saker utöver det som vi kommer ta upp idag som kan vara nödvändigt att känna till – men vi hoppas att detta kan hjälpa en bit på vägen.

Jämför dina alternativ

Något väldigt många idag glömmer bort när det kommer till att låna pengar är att jämföra alla sina lånealternativ. Det finns idag nämligen en hel del olika kreditgivare och banker som erbjuder lån, och deras räntor och lånevillkor kan faktiskt skilja sig en hel del.

Vi rekommenderar att du använder dig av webbsidan Smartekonomi.se när du ska jämföra dina lånealternativ. Där kan du enkelt och smidigt ta del av redan sammanställd information kring flera olika banker och långivare, för att du sedan i lugn och ro ska kunna ta ditt beslut. Det fina med denna tjänst är att den även är helt kostnadsfri att använda sig av.

Är lånet utan säkerhet eller inte?

En annan faktor som i högsta grad avgör hur hög ränta du kommer få på ditt lån är om det är ett lån utan säkerhet du har att göra med.

Lån som inte har någon säkerhet, alltså där du inte behöver lämna in någon säkerhet till banken, har i regel mycket högre ränta än vad lån med säkerhet har. Detta beror på att de lån som har en säkerhet är mer förmånliga för bankerna om du skulle hamna i en situation där du inte kan betala av lånet i tid.

Om du till exempel skulle tagit ett bolån med säkerhet måste du lämna bostaden som pant till banken. Det betyder att du pantsätter bostaden som en säkerhet till banken, för ditt bolån. Ifall du inte skulle lyckas betala av lånet kommer banken kunna beslagta huset ifrån dig. Lån utan säkerhet innebär alltså en högre risk för banken och därför vill de ha mer betalt.

Hur ser din kreditvärdighet ut?

Det sista vi kommer dela med oss av här idag är ett litet tips, men ack så viktigt. Nästan oavsett vilket lån du ska ta kommer banken eller långivaren genomföra en kreditupplysning på dig för att avgöra om du är kapabel till att låna pengar från dem. I majoriteten av fallen görs denna kreditupplysning hos UC, men det finns även andra tjänster också.

I stora drag kan man säga som följande: ju bättre kreditvärdighet du har, desto bättre räntor och lånevillkor kommer du få. För att få en bra kreditvärdighet krävs det bland annat att du inte har några betalningsanmärkningar och betalar av dina krediter i tid, men även att du inte har allt för många aktiva krediter.