Sveriges 5 populäraste husdjur

Nästan alla familjer har någon gång haft ett husdjur eller två, och enligt vissa är det en självklarhet att man ska ha husdjur. Vissa kan dock såklart inte ha husdjur, antingen på grund av allergier, ekonomi, eller andra anledningar.

Det man ska komma ihåg är också att det är ett väldigt stort beslut att skaffa ett husdjur. Faktum är ju att det krävs tid, energi, och pengar för att på bästa sätt sköta om ett eller flera husdjur. Därför bör man tänka igenom beslutet noga så att man kan vara säker på att den eller de husdjur man skaffar får det bra och kan leva ett gott liv.

Vi kommer nu att gå igenom vilka husdjur som är vanligast i Sverige. Du kan använda listan som inspiration eller bara läsa och ta del av en intressant sammanställning på ämnet. Nu sätter vi igång!

5. Hamster

Hamstern är en len och mjuk gnagare som många människor i Sverige har som sällskap i sitt hem. Med rätt träning kan hamstrar bli väldigt tillgivna och tama.

Men om du har barn hemma är det dock inte rekommenderat att skaffa en hamster. Det är även bra att veta att hamstrar ofta är väldigt aktiva på natten. Livslängden ligger i snitt på 2-3 år och dessutom är de väldigt billiga i underhåll när det gäller mat och annat.

4. Fågel

Fåglar är ännu ett väldigt populärt husdjur och återfinns i många svenska hem över hela landet. De är generellt sett ett väldigt krävande djur som behöver socialisera sig dagligen för att må bra.

Det är väldigt vanligt att fåglar behöver en annan kompis att bo med och det är även en hel del fåglar som behöver få flyga. Innan du skaffar dig en fågel är det bra att ha koll att fåglar kan bli väldigt gamla.

3. Kanin

Kaniner är otroligt gosiga djur och det är lätt att förstå varför de är så populära att ha hemma hos sig.

Det du behöver tänka på innan du skaffar en kanin är att de kräver en relativt stor bur som behöver städas minst 1 gång i veckan. Utöver detta är kaniner ett ganska underhållsfritt djur som för det mesta sköter sig själv vilket kan vara bra och skönt att känna till.

2. Hundar

Hunden, människans bästa vän – eller hur var det? I Sverige är hundar ett av de populäraste husdjuren. De visar en stor tillgivenhet och lojalitet och är ett bra sällskap oavsett om du ligger på soffan och slappar eller ska ut på en promenad.

Att skaffa en hund passar perfekt för dig som är på jakt efter en sann kompanjon som kan vara med dig ett bra tag framöver. De är smarta och kan tränas att göra vissa saker, och de kan därmed vara mer än bara ett härligt husdjur.

1. Katt

Katter är generellt sett inte lika lojala och visar samma typ av hängivenhet som hundar, men trots det är katter det vanligaste husdjuret i Sverige.

En stor anledning till deras popularitet är det faktum är att de är väldigt självständiga. De passar därmed perfekt för dig som vill ha ett mysigt djur men som även klarar sig själv till stora delar och inte kräver allt för mycket underhåll.