Tänk på detta om du har planer på att ta lån

Det finns många anledningar till varför det kan uppstå ett behov av att låna pengar. Samtidigt finns det också risk att man känner dig osäker eller rädd för att något ska gå snett när man ansöker om och får ett lån beviljat.

Är det så att du själv skulle känna den här känslan så kan det kanske vara skönt att veta att du inte är ensam om detta. Kunskapsbrist och oro för att det ska bli fel är bland det vanligaste orsaken till att folk hejdar sig från att ansöka om lån. Detta är till viss del bra för man behöver vara fullt medveten om vad man gör när det gäller krediter. Samtidigt är det såklart inte särskilt positivt att så många inte har koll på det här området så pass bra att de slipper dessa känslor.

Vi tänkte därför att det kunde vara en rätt bra idé att ta upp några av de saker som vi tycker är viktiga att tänka på om man planerar att ta ett lån. Detta är inte en komplett guide, utan vi har enbart valt att fokusera på några av de viktigaste punkterna. Men förhoppningvis räcker detta långt och vi hoppas att det kan hjälpa iallafall någon där ute.

Nu kör vi!

Håll koll på räntan

Ränta är den primära kostnaden du kommer behöva betala för att låna pengar. Den ränta som du får på ditt lån beror dels på vilken långivare som du väljer att låna pengar av, men även till stor del på vilket typ av lån du ansöker om och hur dina förutsättningar ser ut.

Ett bolån har t.ex. alltid en mycket lägre ränta än ett snabblån, vilket i det fallet beror på att bolånet har en bostad som säkerhet medan snabblånet troligtvis inte har någon säkerhet alls. Räntan kan som sagt vara personlig, så det kan faktiskt vara så att olika personer får olika hög ränta trots att de tar exakt samma lån. Den personliga räntan baseras på vilken kreditvärdighet man har.

Men för att få så låg ränta som möjligt på dina lån rekommenderar vi att jämför olika långivare och deras erbjudanden. Detta kanske låter jobbigt och riktigt tråkigt, men faktum är att du inte behöver göra detta på egen hand. Numera finns det nämligen låneförmedlare såsom Sambla, Advisa eller Lendo som fixar allt åt dig så att du slipper detta.

Vilket typ av lån behöver du?

Som du säkert känner till finns det en hel del olika lån man kan ansöka om. Och lite beroende på vad du ska använda pengarna till så kan vissa lån passa bättre än andra för just det användningsområdet.

Om du t.ex. planerar att ta ett lån för att köpa en bostad är ett bolån det enda lånet du behöver fundera att ansöka om. Det är ju såklart eftersom det är specifikt anpassat för just bostadsköp. Men om du å andra sidan behöver ansöka om ett lån för att täcka en oförutsedd kostnad är ett bolån inte alls ett bra alternativ. I denna situation behöver du förmodligen få in pengarna snabbt på kontot och då är ett snabblån ditt bästa alternativ.

Fundera därför noga igenom din situation och vad du faktiskt behöver för typ av lån. Du bör även ta en funderare kring om du behöver låna överhuvudtaget. Det är ju nämligen bra om man kan undvika lån eftersom det gör att köpet blir dyrare (pga ränta och andra kostnader).