Trappa ner snusandet på rätt sätt (såhär gör du)

Vill du bli av med den dåliga vanan att snusa? Isåfall är du inte ensam om detta.

Många tycker att det är svårt att sluta med snusandet, men med lite tålamod och beslutsamhet kan du göra det! För att hjälpa dig lite på traven så kommer vi i den här artikeln att gå igenom hur du kan trappa ner snus på rätt sätt.

Vi kommer också att ge några användbara tips och råd som kommer att göra processen lite lättare. Så om du känner dig redo att ta tag i detta och göra ett seriöst försök att sluta snusa så rekommenderar vi dig att ta fram penna och papper för nu sätter vi igång!

Gör en plan

Det första steget är att göra upp en plan. Bestäm hur mycket snus du vill använda varje dag och minska sedan gradvis mängden med tiden. Detta hjälper din kropp att anpassa sig långsamt och minimerar eventuella abstinensbesvär.

Det är också viktigt att hålla dig sysselsatt och distraherad under tiden du försöker sluta. När du inte använder snus bör du hitta något annat att göra med händerna och munnen. Det kan till exempel handla om att tugga tuggummi eller dricka vatten.

Ta det lugnt

Det är viktigt att ta det långsamt när du slutar med snus. Om du försöker sluta helt med en gång kan du få abstinenssymtom som sug, irritabilitet, huvudvärk och illamående. Dessa kan vara ganska obehagliga det är därför bäst att trappa ner långsamt istället.

Med det sagt finns den en hel del personer som lyckats med att från ena dagen till den andra helt och hållet sluta snusa. Det man dock måste vara medveten med gällande denna metod är att man sannolikt kommer uppleva en hel del nikotinabstinens och må dåligt överlag. Detta kan därför fungera som en metod att testa om man märker att inte något annat ger hållbara resultat.

Undvik situationer där snusande förekommer

Om du kan så bör du försöka att undvika situationer där du normalt skulle använda snus. Det kan vara svårt, men det är viktigt att göra en rejäl ansträngning om du vill bryta vanan.

För att göra detta lättare kan det vara bra att tänka att det faktiskt kommer komma en tid när du är snusfri och faktiskt inte behöver undvika dessa situationer mer. Vi vet att det kan vara svårt att tänka på detta sätt, men det är viktigt att vara positiv när man försöker sluta med snus.

Få stöd från vänner och familj

Det kan vara svårt att sluta med snus, men du behöver inte göra det ensam. Be dina vänner och din familj om stöd och uppmuntran. De kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår och ge dig moraliskt stöd när det blir svårt.

Kanske har du någon i din närhet som har gjort samma resa tidigare? Om så är fallet rekommenderar vi starkt att du pratar med dem om din situation och ser till att du får ta del av deras erfarenheter. Detta kan göra att du lättare lyckas nå ditt mål att sluta snusa!