Vad är bra att tänka på vid val av elavtal?

Är det dags att skaffa ett nytt elavtal eller har du precis flyttat in till en ny bostad och behöver hitta den bästa elleverantören? Oavsett hur din situation ser ut är det viktigt att man gör ett klokt och förnuftigt val när det gäller detta.

Om tankarna är spridda och det känns lite rörigt är detta dock helt förståligt. Vilken leverantör är bäst? Och vad är det egentligen man ska kolla efter när man letar och jämför elbolag? Ja det är just detta vi ska försöka besvara i den här artikeln.

Vi kommer nämligen gå igenom ett antal olika saker som vi tycker är extra viktiga att ha koll på vid val av elavtal. Tanken är alltså inte att ta upp exakt allt du behöver veta, utan vi kommer endast ta upp det som är viktigast enligt oss. Målet är att du ska få mer kunskap inom området så att du kan göra ett bättre val och spara pengar.

Nu sätter vi igång!

Undvik anvisade avtal

I dagsläget är det väldigt enkelt och smidigt att teckna ett elavtal så länge man vet vilken elleverantör man ska vända sig till. Det behöver inte ta mer än fem minuter för att avtalet ska vara tecknat och klart.

Trots detta är det väldigt många svenskar runt om i landet som inte riktigt tar tag i detta. Istället får de automatiskt ett s.k. anvisat avtal eftersom de inte gjort något aktivt val. Detta är en form av elavtal som inte binder dig på någon avtalsform, men de är i regel mycket dyrare än om du hade gjort ett eget val. Av den här anledningen rekommenderar vi starkt att du sätter dig ner och bestämmer dig för vilket elavtal du ska ha.

Jämför dina olika alternativ

Vet du ungefär vilken typ av elavtal du vill ha? Isåfall har du kommit en bra bit på vägen, och betydligt längre än många andra. Det du behöver göra i det här läget är att jämföra alla de olika tillgängliga alternativen.

Den här jämförelsen kan spara dig massor av pengar och är ju alltid trevligt. Det är dessutom superenkelt att jämföra elavtal numera tack vare onlinetjänster som t.ex. Elavtal24. De sammanställer nämligen all viktig information och gör själva jämförelsen åt dig. Du kan då göra ett snabbt och enkelt val, utan att du själv behöver gå in på de olika elbolagens webbsidor för att läsa dig till massa information.

Fast pris eller rörligt pris?

När du väljer elavtal kommer du märka att det finns två typer: de med ett fast pris, och de med ett rörligt pris. De flesta har väldigt dålig koll på vilken av dessa man kan bör välja, och det är faktiskt en av de vanligaste frågeställningarna inom det här området. Vilken av dessa är egentligen billigast?

Svaret är att det faktiskt kan variera en hel del över tid. Ibland är det billigare med fast pris, och ibland är det tvärtom. Detta beror på att priset för avtal med rörliga priser alltså förändras över tid. Elkostnaden kan därför både öka och minska från månad till månad. Om du inte klarar av oväntade utgifter i form av att elpriset har ökat så bör du välja fast pris så att du alltid har koll på vad du ska betala.

Fasta elpriser tenderar dock att bli dyrare än rörliga i längden. Därför får man göra en avvägning mellan att veta exakt vad man betalar jämfört med att ha möjligheten till ett lägre pris om det rörliga går ner. Vår rekommendation är att fundera igenom beslutet noga så att man gör bästa valet för sin plånbok.