Vad är en naprapat för något?

Alla människor kommer någon gång i livet att uppleva smärta i kroppen. Frågan är inte om du kommer att ha ont, utan snarare när och hur mycket. Ju mer vi vet om de olika typerna av smärta och varifrån de kommer, desto bättre kan vi hantera dem eller i bästa fall undvika dem helt och hållet.

Smärta i leder såsom rygg, nacke och axlar är bland de vanligaste kroppsliga problem som vi människor får med vår kropp. Detta har i många fall att göra med personens arbete eller deras livsstil i allmänhet.

Men som tur är finns det sätt som man kan bli bot med sina ledsmärtor, och denna lösning kan vara genom att söka vård hos en naprapat. Om du är intresserad att lära dig vad en naprapat är för något, hänvisar vi dig till att läsa vidare här nedanför.

Förebygg, behandla och rehabilitera besvär

Naprapati är en typ av manuell terapi som enligt Socialstyrelsen är en del av den svenska sjukvården. Naprapati syfte är att behandla och läka rörelserelaterade symtom och smärtor i till exempel ryggen, axlar eller andra muskler och leder.

Hur går terapin till? Ja, patienten placeras först och främst på en behandlingsbänk, som kan vara upphöjd för att hjälpa naprapaten att komma åt de djupa musklerna. Ledmanipulation, massage eller sträckning av spända muskler är de vanligaste teknikerna som en naprapat utför på sina patienter, men andra typer av tekniker kan också förekomma.

Naprapati utvecklades i början av 1900-talet i USA som en gren av kiropraktiken, och under en lång tid har dessa två olika terapier definierats som synonyma med varandra. Under mitten av 1900-talet började dock en hel del människor mena på att det tvärtom finns en hel del skillnaderna mellan dessa olika terapier.

Hur bokar man en naprapat?

Om du vill boka en naprapat är det bäst att kontakta din lokala hälsovårdscentral. Där kan du antingen söka efter en terapeut som är specialiserad på naprapati eller hitta en som utför manuell terapi i allmänhet.

Alternativt finns det också många privata kliniker som erbjuder naprapati som en av sina tjänster. Om du exempelvis är på jakt efter en Naprapat i Göteborg finns det en hel del privata klinker som du kan kontakta.

Slutord

Naprapati är alltså en typ av manuell terapi som kan användas för att behandla rehabilitera och förebygga smärta och skador.

Terapin innefattar allt från massage och stretching till dry needling. Om du går runt och har ont i kroppen rekommenderar vi att du kanske vågar testa dig på denna behandlingsform, genom att kontakta din lokala vårdcentral eller genom en privat klinik.

Källa: Idrottsskadeexperten.se