Vad är kreditkort för något?

För varje år som går blir det allt vanligare att betala för sina utgifter med kort istället för med kontanter. I mångt och mycket är faktiskt kontanter ett väldigt utdaterad sätt att betala på, och faktum är att många butiker idag inte accepterar denna betalningsform.

Men vad beror egentligen detta på då? Ja, den kanske främsta anledningen är att det är mycket smidigare att endast behöva bära på ett betalkort istället för massor av kronor och sedlar. Företag och butiker som endast godtar elektroniska betalningar med till exempel kort minskar även inbrott- och stöldrisken eftersom det helt inte finns några kontanter som man kan stjäla.

När det kommer till betalkort finns det idag två olika typer, nämligen debetkort och kreditkort. Debetkort (även kallat bankkort) är den absolut vanligaste typen av betalkort och de kopplas ihop med bankkontot. Det innebär att pengarna dras direkt från kontot när ett köp genomförs.

Kreditkort fungerar däremot på ett lite annorlunda sätt. Precis som namnet antyder så har dessa kort en kredit (dvs ett slags lån) kopplat till dig. När man använder sig av kreditkort för att betala dras inte pengarna direkt. Istället betalas alla utgifter på kredit och i slutet av månaden kommer du få en faktura hemskickad till dig som har samlat ihop kostnaden för alla dina köp den senaste månaden.

Vi vill upplysa fler om kreditkort då vi vet att vissa kan tycka det är komplicerat och svårt att ha koll på hur de fungerar. I den här artikeln kommer vi därför att gå igenom ett par olika saker som vi tycker är bra att man vet om dessa typer av betalkort.

Viktigt att hålla koll på sina utgifter

Kreditkort gör att man inte behöver tänka på hur mycket pengarna man har på kontot när man genomför sina köp, eftersom pengarna ju inte dras direkt från kontot. Men detta betyder inte att man kan spendera hur mycket pengar som helst.

Det är därför väldigt viktigt att man verkligen ser till att hålla koll på sina utgifter och hur mycket man spenderar. I slutet av månaden ska man trots allt betala för att allt man har köpt under den gångna månaden.

Vår rekommendation är att du räknar ut hur mycket pengar du har att röra dig med under varje månad innan du skaffar dig ett kreditkort. På så sätt kommer du få mycket bättre koll på hur mycket du kan spendera varje månad.

När du väl skaffat dig ett eget kreditkort rekommenderar vi därefter att du är noga med att betala av fakturan som genereras när du använder kortet. Läs mer om hur man betalar räkningar med kreditkort här om du har några funderingar kring detta. Det är viktigt att ha tillräckligt med kunskap innan man börjar använda kreditkort eftersom det annars kan gå snett.

Jämför dina alternativ

Vill du skaffa dig ett eget kreditkort? Isåfall bör du alltid se till att jämföra dina olika alternativ. Idag finns det nämligen en hel del olika aktörer som man kan välja mellan, och sanningen är att kvaliteten mellan dessa kan variera en hel del.

Genom att jämföra dina olika alternativ kommer du kunna hitta det mest förmånliga alternativet. Det finns ett gäng olika sajter på nätet som gör själva jämförelsen hur lätt som helst. Sajterna är för övrigt helt kostnadsfria att använda sig av – och detta innebär att det egentligen inte finns några nackdelar med att ta hjälp av dessa onlinetjänster.