Vad är snabblån för något?

Snabblån är, enkelt förklarat, ett samlingsnamn för olika typer av kortfristiga lån. Detta är vanligtvis relativt små lån med hög ränta som betalas ut snabbt, och som även har en kort löptid (dvs de ska återbetalas relativt omgående).

Många använder snabblån för täcka oväntade utgifter och därmed klara av olika finansiella nödsituationer som kan uppstå. Ett exempel kan vara att bilen behöver reparation innan lönen har kommit in på kontot.

Numera finns det många olika företag som erbjuder dessa typer av lån, men alla långivare erbjuder olika räntor och lånevillkor vilket innebär att det finns en anledning till att jämföra bank innan man väljer varifrån man ska låna pengar.

När ska man ansöka om ett snabblån?

Som vi nämnde tidigare så kan snabblån användas för att lösa oväntade situationer som uppstår. I många fall kan det alltså handla om att betala en eller flera oväntade utgifter när man inte har tillräckligt med pengar på kontot – men när man har pengar påväg in.

Det blir helt enkelt som ett sätt att lösa likviditeten i privatekonomin. Men om man har inte har en lön eller annan inkomst påväg in på kontot när man funderar på att ta ett snabblån bör man verkligen tänka om enligt oss. Snabblån bör endast tas om man vet att man kan betala tillbaka det relativt snabbt.

Finns det alternativ till snabblån?

Det är också värt att notera att det faktiskt finns alternativ till snabblån. Om beloppet är litet kan det vara en bra idé att fråga om du kan låna pengar privat av en nära vän eller familjemedlem. På så sätt slipper du gå igenom låneprocessen hos en bank eller långivare och kan därmed undvika vissa risker som finns kopplat till lån.

Behöver du låna en större summa pengar är snabblån inte det optimala lånet för dig. I dessa situationer skulle ett privatlån med säkerhet vara ett bättre alternativ att överväga. Detta gör att du slipper höga räntor och får en lite längre återbetalningstid (löptid).

Fördelar med snabblån

Den viktigaste och mest uppenbara fördelen med snabblån är att du kan låna pengar snabbt.

Utöver detta finns det dock ett par andra fördelar också, som t.ex:

  • Vanligtvis ställs inte höga krav för godkänt lån
  • I många fall kan du låna trots betalningsanmärkning
  • Ansökan går snabbt att få godkänd
  • Pengar snabbt in på kontot

Nackdelar med snabblån

Vad bör du vara medveten om när det kommer till snabblån? Det är till exempel viktigt att komma ihåg att räntorna vanligtvis är relativt höga.

Detta innebär att om du vill låna pengar under en längre tidsperiod kan det faktiskt finnas billigare alternativ än snabblån. En annan sak att tänka på är att återbetalningstiden för lånen i regel också är väldigt kort, och att det alltid innebär ett risktagande att låna pengar.

Hur jämför man snabblån?

Ja, hur jämför man egentligen snabblån? Det går givetvis att göra detta på egen hand, genom att du manuellt går igenom lånevillkoren hos respektive bank eller långivare.

Men detta är en väldigt tidskrävande och tråkig process. Och det kan faktiskt även påverka din kreditvärdighet negativt om du ansöker om lån hos flera banker och långivare på kort tid.

Vår rekommendation när det kommer till att jämföra och hitta billiga snabblån är därför att du använder dig av jämförelsesajter såsom Alltomsmslan.se. Dessa sajter har nämligen redan sammanställt all information som du kan tänkas behöva, så att du i lugn och ro kan ta ditt beslut.