Vad behöver blivande föräldrar veta?

Det finns inte mycket som är lika fantastiskt som förväntan och spänningen man känner när man väntar barn. Såklart är det även vanligt att denna fantastiska känsla ibland förändras till oro och nervositet, men detta är alltså helt normalt. Att bli förälder är ett livsförändrande ögonblick likt inget annat här i livet.

För de flesta så bottnar mycket av oron och nervositeten i en okunskap om vad som faktiskt förväntas av dem när de blir föräldrar. Vad bör egentligen blivande föräldrar veta för att de ska kunna uppfostra sitt barn på ett bra sätt? Det är just det vi ska ta en liten titt på i den här artikeln.

Det finns en mängd olika saker som man bör känna till och ha koll på, och vi kommer inte kunna gå igenom allt i just den här artikeln. Men vi kommer att ta en snabbtitt på 3 olika saker som är extra viktiga.

Ta fram papper och penna så att du är redo att börja anteckna, för nu kör vi!

Barnbidrag

När ditt barn har kommit till världen kommer du snabbt märka att din levnadskostnad kommer att öka. Detta är såklart helt normalt då ni är en till person i familjen som behöver försörjas. Barn måste ha mat, kläder, och ett hem att bo i. Ju äldre barnet blir desto mer brukar även barnet kosta.

För att göra det lättare för barnfamiljer har man här i Sverige bestämt att alla barnfamiljer ska ha rätten till barnbidrag. Detta innebär att barnfamiljen får ett barnbidrag på 1250 kr per barn varje månad för att helt enkelt underlätta för dem att finansiera alla de kostnader som finns.

Är det så att man har 2 eller fler barn så har man även rätt till flerbarnstillägg på 150 kr per månad per barn. Alla dessa bidrag utbetalas från Försäkringskassan och enligt oss är det viktigt att man har koll på hur allt fungerar kring den här biten.

Ha tid för barnet

Du kommer förhoppningsvis snabbt i ditt föräldraskap att märka att du utvecklas mycket som förälder och lär dig nya saker i takt med att du tar hand om ditt barn. Var även medveten om att det krävs en hel del tid och uppoffringar för att uppfostra ditt barn.

Men med det sagt är det också viktigt att ha tid för återhämtning och vila om man vill kunna vara en bra förälder. Om du inte är ensamstående kommer du även märka hur viktigt det är att du och din partner tillsammans utvecklar en föräldrarelation där ni delar ansvaret lika. Det handlar dels om den praktiska delen, men även den känslomässiga delen.

När barnet vaknar på natten

Ni har säkert redan hört mardrömshistorier om barn som vaknar upp var tionde minut på nätterna. Det är faktiskt väldigt vanligt att barn ofta vaknar på natten och är helt enkelt något som tillhör den här fasen.

Detta kan vara väldigt slitsamt för föräldrarnas fysiska och psykiska hälsa, men det är samtidigt otroligt viktigt att man går upp och tar hand om sitt barn då barnet t.ex. ofta behöver ammas och matas på natten. På det är området är det viktigare än någonsin att man delar på ansvaret, t.ex. att man går upp varannan natt så att den andre kan få sova ut.