Om du har tränat ett tag och inte sett någon större muskeltillväxt kan det vara svårt att hålla motivationen uppe om du har det som mål. Låt oss därför ta en titt på några vanliga anledningar till varför muskeltillväxten kan ha uteblivit.
Till att börja med så kan det finnas genetiska faktorer att ta hänsyn till. Vissa människor har helt enkelt naturligt högre nivåer av testosteron än andra, vilket leder till mer muskelutveckling när styrketräning utförs regelbundet.
Sedan finns det livsstilsval som kost eller hur mycket sömn du får varje natt som också kan påverka mängden muskeltillväxt. Det ä alltså inte bara träningen eller eventuella genetiska faktorer som påverkar, utan även vilka livsvanor vi har i övrigt.
Innan du ger upp helt och hållet bör därmed du komma ihåg detta och fortsätta kämpa på i gymmet. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av viktigaste faktorerna som leder till muskeltillväxt. Så ta fram papper och penna, för nu sätter vi igång!
Träna rätt för att bygga muskler
När du tränar för att bygga muskler är regelbunden träning viktigt. Tanken är inte bara att arbeta tills musklerna är trötta utan att genomföra tillräckligt många set för att musklerna ska ha en anledning att växa sig större.
Det är viktigt att du utsätter dina muskler för olika typer av påfrestning. Om du kör samma övningar, reps och sets varje träning kommer dina muskler att vänja sig vid den typen av stress. Så utan någon utmaning eller ökad belastning ser musklerna inte någon anledning till att växa sig större.
Du kan då behöva ändra din träningsplan på något sätt, antingen genom att variera antalet repetitioner, sets eller övningar som du utför för varje muskelgrupp. Detta kommer leda till större belastning på musklerna, vilket leder till att musklerna bryts ner och därefter växer. Om du har svårt med att lägga upp ett eget träningsschema kan det vara värt att ta hjälp av en PT. Om du letar efter en PT i Uppsala är JR Träningsstudio en PT som är värd att kolla in.
Vila tillräckligt mycket
En annan viktig aspekt av muskeltillväxt är vila. När du tränar orsakar du faktiskt små ”skador” i dina muskler som behöver tid för att läka. Detta innebär att det faktiskt är under vilan som musklerna växer och inte när du tränar.
Tänk på att inte träna samma muskelgrupp alldeles för ofta eftersom att belastningen på musklerna då kan bli för stor för dem att hantera på ett bra sätt. Här får du testa dig fram lite och se vad just din kropp klarar av och inte.
Ät rätt för muskeltillväxt
Kosten är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att bygga muskler. Om du har tränat ett tag och inte sett några resultat så kan det bero på att kosten inte är rätt anpassad för det ändamålet.
Muskeltillväxt är ett resultat av ett tillräckligt intag av energi och byggstenar. Det allmänna kaloriintaget spelar roll, och såklart även mängden protein som kroppen får i sig. Men glöm inte heller kolhydrater och bra fetter då det är bra att få i sig också.
Hur mycket du behöver få i dig varje dag varierar mellan olika personer, hur aktiv man är, samt vad man har för mål med träningen och muskeltillväxten. Här är det viktigt att läsa på ordentligt från pålitliga källor så att du inte har en kosthållning som inte är bra för din kropp.