Vår enkla låneguide för dig som vill låna ansvarsfullt

Det kan vara lockande att ta lån för att kunna köpa saker som man kanske annars inte har råd med. Men det är såklart inte särskilt hållbart om man inte har koll på vad man gör och om man inte lånar ansvarsfullt.

Vi bakom den här sajten har själva lånat pengar i olika ändamål. Men innan vi gjorde det läste vi på mycket och samlade på oss den nödvändiga kunskapen som krävs för att kunna ta bra beslut när det gäller lån, krediter, och skulder. Och för att förenkla den här processen för dig och våra andra läsare så har vi skrivit ihop den här enkla låneguiden.

Guiden är inte särskilt lång men vi anser att det inte riktigt behövs då vi kommer att gå igenom ett par grundläggande saker som alla låntagare bör känna till enligt oss. Om ni läsare uppskattar det här formatet och vill att vi gör en uppföljare på den här guiden så ser vi till att fixa det framöver!

Din ekonomiska situation och lånets användningsområde

De första sakerna du bör fundera kring när du ska låna pengar är såklart hur din ekonomiska situation ser ut och vad de lånade pengarna ska användas till. När du har detta klart för dig blir det betydligt lättare att ta ett bra och genomtänkt beslut.

Lånar du för ett kortsiktigt eller långsiktigt mål? Har du möjlighet att spara ihop pengarna på egen hand istället? Hur stort lån klarar din privatekonomi av? Kan du låna av vänner och familj istället för en bank? Hur ser dina inkomster och utgifter varje månad ut?

Detta är bara några frågor som kan vara bra att fundera kring. Målet är helt enkelt att se över sin ekonomi innan man skriver på låneavtalet. På så sätt kan man försäkra sig om att ett lån är passande för den situation man befinner sig i och vad man ska använda de lånade pengarna till.

Hur mycket har du råd att betala tillbaka varje månad?

Detta är förstås relativt till hur mycket du tjänar varje månad, men det är ändå något som du bör tänka på innan du tar ett lån. Du vill inte hamna i en situation där du inte har råd med återbetalningarna, eftersom det kan leda till skuldproblem längre fram i tiden.

Innan du tar ett lån är det därför smart om du sätter dig ner och börjar räkna på hur hur mycket du realistiskt sett har råd att betala tillbaka varje månad. Det ger dig en bra utgångspunkt när du ska välja ett lån som passar dig.

Vad blir den totala kostnaden för lånet inklusive ränta och avgifter?

En annan sak att tänka på innan du tar ett lån är den totala kostnaden för lånet. Detta inkluderar inte bara det belopp du lånar, utan även eventuella räntor och avgifter som kan tas ut av långivaren.

Det är viktigt att komma ihåg att när du jämför lån bör du alltid jämföra den totala kostnaden (effektiv ränta) för lånet snarare än bara räntesatsen. Den totala kostnaden för lånet ger dig en mer korrekt bild av vilket lån som faktiskt är förmånligast.

Kan man låna pengar snabbt?

Detta är något som kan variera mycket från långivare till långivare. Vissa långivare kommer att kunna ge dig de pengar du behöver redan samma dag som du ansökt om lånet, medan det kan ta längre än så hos andra långivare.

Om du behöver låna pengar snabbt & enkelt är det en bra idé att kontrollera med långivaren hur lång tid det kommer att ta innan du faktiskt får pengarna skickade till ditt bankonto. På så sätt kan du försäkra dig om att du väljer en långivare som passar dina behov.

Vad är löptid?

Löptid, ibland kallat återbetalningstid, är den tid du har på dig att betala tillbaka lånet i sin helhet. Hur lång löptid du har kan variera från några månader till flera år, beroende på långivaren och det lån du väljer.

Innan du tar ett lån är det bra att tänka på hur lång tid du behöver för att betala tillbaka lånet. Om du bara behöver låna pengarna under en kort tid kan du välja ett lån med kortare återbetalningstid. Men om du å andra sidan tror att du kommer att behöva längre tid för att betala tillbaka lånet så kan det vara smartare att välja ett lån med längre löptid.

Är det alltid rätt att ta ett lån?

Nej, låntagande är inte alltid rätt väg att gå. Det finns tillfällen då det kan vara bättre att spara ihop till något än att låna pengar. Om du till exempel behöver låna pengar till en semester kan det vara bättre att börja spara tidigt så att du inte behöver betala ränta på ett lån.

Och det kanske känns självklart, men du bör såklart undvika att hamna i en ond cirkel där du lånar till konsumtion och därefter behöver låna mer för att kunna betala dina tidigare lån och fortsatta konsumtion.

Men naturligtvis finns det också tillfällen då ett lån kan vara det bästa alternativet. Om du behöver låna pengar till något som kommer att förbättra ditt liv på något sätt, till exempel köpa en bostad eller en bil för att kunna ta dig till jobbet. I situationer likt dessa kan lån faktiskt vara rätt väg att gå, förutsatt du har möjlighet att betala tillbaka pengarna.